5 Tips om de beste versie van jezelf te worden.

1. Stop met jezelf te bekritiseren

Wees eens lief voor jezelf en sta stil bij wat je allemaal doet of hebt gedaan. Het klinkt misschien als één of ander zweverig iets, maar echt, je verhoogt je stress als je jezelf afwijst. Zeg tegen jezelf na een sollicitatie dat je het ondanks de angst die je voelde nog goed hebt gedaan. Bedenk dat vrijwel iedereen na een presentatie dingen bedenkt die hij of zij beter had kunnen doen. Daardoor leer je van een ervaring en doe je het een volgende keer beter.


2. Ga na welke kwaliteiten je ook kunnen belemmeren

Behulpzaam zijn is iets moois, maar als het je belemmert om ‘nee’ te zeggen tegen zaken die jouw geen energie geven, zit je jezelf dwars. Dan kan jij jezelf niet presenteren met juist die energie die pakt, je straalt niet, en dat kan er zo maar voor zorgen dat jij die baan nét niet krijgt.


3. Herken je angst en pak deze aan

Eén van de meest voorkomende belemmering voor de beste versie van jezelf is vaak angst. Angst komt voort uit negatieve gedachten: ‘Anderen doen het vast beter.’ ‘Wat stel ik eigenlijk voor.’ Onderzoek wanneer je de angst eerder hebt ervaren in je verleden. En probeer de angst te zien als iets van toen. Zo’n angst hoeft niet je leven te bepalen.
Maak in je fantasie een filmpje over jezelf zonder deze angst. Zie heel nauwkeurig voor je hoe je je gedraagt, hoe je contact maakt, wat je vertelt over jezelf en bedenk wat je talenten zijn. Zie jezelf presteren zonder door de angst in beslag genomen te worden. Bedenk dan de eerste stap die je in het hier en nu kunt zetten.


4. Voel je fysiek vrij

Een vrijere lichaamshouding hoort ook bij die beste versie van jezelf. Maak hier gebruik van! Zorg dat je sport, danst, actief creatief bezig bent in je vrije tijd. Bewegen helpt je te voorkomen dat je bevriest door angst. Door op momenten dat jij de beste versie van jezelf wilt laten zien terugdenkt aan die ervaringen voel je de energie weer door je lijf stromen. Dit helpt jou om in dat moment diezelfde energie en kracht in te zetten en zo jezelf te presenteren op de manier dat iedereen denkt WOW wat overtuigend!


5. Doe wat je blij maakt

Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn jou talenten? Waar krijg jij die FLOW van als je er mee bezig bent? Oordeel niet over jezelf maar verschuif die aandacht naar waar jij goed in bent en energie van krijgt. Zo maak je contact met je motivatie, je verlangen, je liefde. Vaak maakt juist dát je overtuigend en oprecht. Dan ben je op je best.