Als het gaat over stress dan hebben we het bijna in dezelfde alinea vaak over ontspanning, want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zit je namelijk in de stress, ben je aan het piekeren of maak jij je ergens zorgen over dan heeft dat invloed op de mate van spierspanning in jouw lichaam. Dat komt door het (ortho)sympathisch systeem, welke in werking wordt gesteld op dit soort momenten, reageert als zijnde ‘overleven’.

Dat komt voort uit de tijd dat wij als oermens in de wildernis wel MOESTEN reageren op deze manier, het zogenoemde;

FIGHT or FLIGHT – mechanisme

Want als er een leeuw achter je aan zit dan is het best handig als je harder kan rennen dan je ooit voor mogelijk had gehouden of als jij je enkel verstuikt tijdens een vlucht je gewoon kan doorlopen zonder dat je dit voelt of als je weeën beginnen terwijl er een aanval op jouw dorp gaande is jouw lichaam de weeën stopt tot je weer in veiligheid bent.

Ook nu nog kom je verhalen tegen waarin wonderbaarlijke dingen gebeuren die met dit systeem te maken hebben. Bijvoorbeeld jezelf uit een omgevallen (brandende) bus redden terwijl je één arm bent verloren zonder dat je dit voelt of iemand lukt het om een boomstam op te tillen omdat een geliefde hier onder ligt.

Kortom je put uit ongekende krachten doordat het hormoon adrenaline wordt aangemaakt, een kortdurend stress hormoon, welke jou in staat stelt om datgene te doen wat zorgt voor de beste overlevingskansen. Maar ook op je werk presteren onder druk, scherp zijn bij een presentatie die je geeft of bij een sportwedstrijd maximaal kunnen geven zijn voorbeelden in het dagelijks leven waarbij stress gezond is.

Duurt stress nu heel lang dan wordt de kortdurende werkende stof adrenaline vervangen door het hormoon cortisol, de langdurig werkende variant. En deze is ook de ‘venijnigste’ van de twee, want deze kán ertoe leiden dat er mentale en fysieke problemen kunnen ontstaan.

Om een paar te noemen;

  • Nervositeit
  • Burn-out
  • Angst
  • Een verzwakt immuunsysteem (vatbaarder voor infectie en bacteriën)
  • Hoge bloeddruk
  • Huidirritaties of problemen
  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen

Ben je hierin terecht gekomen dan is het logisch (en nodig!) dat je eerst naar de huisarts gaat en gaat uitsluiten of er niet iets ernstigs aan de hand is. Je beland in het medisch circuit van onderzoeken, testen en gaat van specialist naar specialist. Specialisten die waarschijnlijk allemaal vanuit eigen perspectief de juiste medicijnen of behandelingen voorschrijven. Soms ook écht helpend, maar ook regelmatig een pleister op de wond, een middel om datgene te onderdrukken wat er werkelijk aan de hand is.

Inmiddels ben je alweer vele maanden verder en het lijkt van kwaad tot erger te gaan met je, want ook van dit proces ontwikkel je stress, maak jij je zorgen of loop je te piekeren.

Hoe doorbreek je nu de vicieuze cirkel waar je in terecht bent gekomen?

Het gaat om herkennen van jouw eigen stress signalen en dan al vele malen eerder, zodat je de bovenstaande problemen voor bent. Door je bewust te zijn van jouw gedrag, lichaam en gevoelens/emoties kan je verandering aanbrengen in je leven. Nee dat is niet makkelijk, maar vergt verantwoordelijkheid nemen voor jouw gezondheid. Aandacht geven aan jezelf, grenzen stellen, tijd vrij maken voor ontspanning, loslaten en nog zoveel meer.

Deze vicieuze cirkel ken ik als de ABC-cirkel, het ene leidt tot het andere, van A (stress/zorgen/piekeren), naar B (spierspanning) en dan naar C (toename van klachten) om vervolgens weer uit te komen bij A.

Herken jij deze cirkel bij jezelf? Ben je echt helemaal in de cirkel beland en zie je geen uitweg meer, heb je ernstige vormen van mentale of fysieke problemen contact dan eerst je huisarts, de aangewezen persoon om voor en samen met jou de juiste fysiek en mentaal ondersteuning te zoeken.

Of misschien zit je nog in het voorstadium van deze cirkel, dan is het des te meer belangrijker dat jij verandering teweeg gaat brengen!  Of wellicht wil je wel preventief hier mee aan de slag omdat je wel degelijk regelmatig stress ervaart of hebt ervaren? Voor beide partijen heb ik iets super waardevols voor jou! Ik heb namelijk een GRATIS challenge ontwikkelt die jou in dit proces kan helpen. De challenge ‘in contact met jouw signalen’, hoe herken je stress, start 20 januari, doe jij met mij mee?

Check deze link voor meer informatie en de kans om je aan te melden,

https://www.flowworx.nl/workshops-challenges/gratis-challenge/

Zie je de 20ste!

Liefs,