Heeeeeerlijk, lekker veilig, vertrouwd en zonder zorgen. Of toch niet?

De comfortzone wie kent hem niet. Hij is er bij iedereen, voor de ene iets meer aanwezig dan bij de ander, maar iedereen heeft hem. En iedereen zal hem ook vast herkennen of ervaren hebben.  Ik ook…..

Buiten de comfortzone stappen is best spannend, soms gewoon echt eng. Die angst kan je belemmeren om datgene te gaan doen wat je wilt, waar je van leert en uiteindelijk door groeit. 

Het gaat in deze kwestie om de vraag:

‘Wat is het je waard?’ 

Op het moment dat iets je niet perse meer zou kunnen brengen of als het niet iets is wat écht in lijn ligt met waar je naar toe wilt of wat je verlangen is. Dan is het maar de vraag of het ’t waard is om buiten je comfortzone stappen en die angst te ervaren. 

Is het echter iets waarvan jij het gevoel hebt ‘JA dit gaat gaaf worden’ of ‘dit gaat er zorgen voor dat ik de volgende stap in mijn (werkend) leven kan maken’, misschien kies je er dan wel voor om tijdelijk die angst te ervaren. 

Want dat is het, het is máár tijdelijk. Het kan soms lang voelen en veel nare sensaties bij je teweeg brengen, zoals zweten, buikpijn, misselijk of overal spierspanning soms resulterend in fysieke pijnen of daadwerkelijke klachten. Naast dat het deze sensaties kan opleveren maken je gedachten ook overuren.

  • Kan ik dit wel?
  • Ben ik wel goed genoeg?
  • Wat zullen andere wel niet van mij denken?
  • Hoe zal de ander reageren?
  • Als ik dit ga doen heb ik straks dan nog wel een baan/vriend(in)/goede relatie met die collega?

En noem het maar op!

Dat is natuurlijk niet prettig, maar als je weet dat dit voor de korte termijn is en het je voor de langere termijn zoveel meer kan opleveren, dan kan je er dus voor kiezen om deze nare zaken te aanvaarden en te accepteren. Omdat je weet wat het je kan opleveren. Is dit echter nog niet helemaal duidelijk dan is het best moeilijk om de eerste stap te zetten.

Het boek ‘feel the fear and do it anyway’ heeft mij een nieuwe motivatie gegeven. In combinatie met mijn kennis van de acceptance and commitment therapy heb ik deze cirkel gecreëerd.

cirkel van comfortzone naar groei

Ook hier zie je de verschillende fases.

  1. De comfortzone 
  2. De angst zone
  3. De leer zone
  4. De groei zone

Hier staat nog niet in wat voor jouw de waarde is om deze fases door te lopen.

Wat jouw verlangen is.

Dat ontdekken doe ik graag samen met jouw, zodat we ook samen die angst aan kunnen gaan, zodat jij durft die stappen te ondernemen die jou laten leren en groeien om uiteindelijk die droombaan en dat droomleven vorm te gaan geven.

Verlangen I Verantwoordelijkheid I Voldoening