Aiaiai wat blijft het toch een innerlijke strijd die af en toe gaande is.

Naast mijn baan als Droombaancoach heb ik ook nog een andere baan van 3 dagen. Dat betekent dus in mijn geval dat ik van de werkweek 2 dagen ‘over’ heb om aan mijn eigen business te besteden, deze worden ook nog eens in de middag onderbroken door mijn lieve kinderen. Je snapt het waarschijnlijk al, ik MOET van mijzelf (niet van iemand anders) in die uren dus productief zijn, effectief zijn, alles gedaan krijgen, doorwerken, gefocust zijn enz. Wat ik dus deed, yep nu niet meer, was voor ik de kinderen wegbracht naar school laptop al open en aan, spullen klaar gelegd, to do al scherp zodat als ik terugkwam ik kon gaan! Efficiënt toch? Door de gedachten van effectief /productief moeten zijn, is er logischerwijs geen ruimte voor ontspanning, voor even wat anders dan werk, even niksen, of wat dan ook.

Maar deze manier van werken leverde mij veel spanning op, het moest zo gebeuren, ik zat in verkramping achter mijn laptop, creëerde spanning in mijn lijf, mijn creativiteit vloog de deur uit en ik zat op slot. Niks productief, effectief of gefocust bezig zijn, nee ik zat met mijzelf in de knoop en werkte mijzelf alleen maar tegen. Dit werkte uiteraard ook negatief in mijn business en in mijn leven door. Ik kreeg geen werk gedaan (niet op de manier, hoeveelheid of snauwde regelmatig tegen de kinderen, probeerde ook tijdens deze tijd met hun te werken (want ik had nog niet genoeg kunnen doen), mijn energieniveau kwam steeds lager te liggen en leuke sociale of sportieve activiteiten werden afgezegd, goede gesprekken met mijn partner leven uit en het was vooral hangen en Netflixen.

Okay, conclusie: DIT werkte dus niet….

De vraag die dan rijst is ‘HOE kan ik het dan anders doen?’

Want stel dat ik het wel doe, ruimte nemen voor ontspanning, dan voelt dat niet goed want ik had toch zoveel nuttiger kunnen zijn? Ik had toch zoveel meer kunnen doen? Hoe schakel jij deze gedachten dan uit?

Waarde, is het antwoord.

Welke waarde geeft het jou om op deze manier bezig te zijn, welke waarde hanteer jij t.a.v. je bedrijf, werk, jezelf?

Ik besloot dat het anders mocht zijn, dat ik het mijzelf gunde om vanuit ontspanning, vanuit rust, op een andere manier met mijzelf en mijn business om mocht gaan. En hierdoor heb ik voor mijzelf een aantal nieuwe gewoontes gecreëerd, o.a.:

  • De ochtend start ik met schrijven in mijn ‘five minute journal’. Bewust stilstaan bij waar ik dankbaar voor ben, wat ik voor deze dag wens en mijn intentie/affirmatie voor de dag. Hierdoor zet IK de toon en laat ik mij niet leiden door andere, omstandigheden, werk, druk, het zorgt ervoor dat ik bepaal hoe ik mij voel die dag.
  • Ook heb ik bewust aandacht voor de kinderen in de ochtend, geen half oor, niet toch bezig met telefoon, laptop, werk zaken.
  • Verder zorg ik dat ik de dagen dat ik werk, of het nu mijn loondienst baan of eigen bedrijf betreft, momenten van zelfzorg toepas. De ene keer is het tijd nemen voor uitgebreide meditatie, andere keer bewust genieten van een kopje koffie, ruimte om bewust te ademhalen, naar buiten staren, ogen sluiten, tijdschrift lezen, wandelen in het park, sporten of noem het maar!

Ik KIES hiervoor, dat betekent dat ik heb stil gestaan bij wat ik nodig heb, mijn behoefte, mijn verlangen, dat ik de verantwoordelijkheid heb genomen voor mijn mate van stress, mijn productiviteit, creativiteit, mijn plezier in het hebben van eigen bedrijf, mijn energieniveau gedurende de dag, mijn LEVEN. Waardoor ik er zoveel meer voldoening uit haal, waardoor ik met een glimlach achter mijn PC zit en deze blog typ, waardoor ik straks ook energie heb voor mijn kinderen die uit school komen en ik ook een leuke partner blijf voor mijn man.

Ook alvast even wat antwoorden op vragen die nu mogelijk nog bij jou bestaan na het lezen van bovenstaande:

NEE, het lukt mij nog niet altijd om deze balans te vinden of ruimte te nemen voor mijn nieuwe gewoontes, maar hier sta ik nu wel meer bij stil en het is veel vaker een bewuste keuze die ik dan maak om iets wel/niet te doen.

JA ook ik vind het dus nog steeds soms lastig om die gedachten opzij te zetten en meer voor mijzelf te kiezen, want ja ze zijn er af en toe ook gewoon…… Wel herken ik ze eerder, sta ik hier meer bij stil én probeer ik te kijken of ze mij op dat moment helpen of tegen werken. Want soms is het ook fijn om gefocust bezig te zijn, hard te werken, productief en effectief te zijn, als dit lukt afgewisseld wordt met de ontspanning. Mis ik mijn creativiteit, dan kies ik er vaak voor even wat anders te gaan doen, al is dat maar voor 5 of 10min, dát kan al voldoende zijn.

JA soms raak ik mijn geduld ook wel eens kwijt richting mijn kinderen, ben ik drukker met mijn telefoon dan aanwezig in het moment, zit ik op de bank te Netflixen of ga ik niet sporten, sociaal doen of wat dan ook.

Steeds vaker is het wel ook een bewuste keuze, ik wil grenzen stellen naar mijn kinderen, voor mijzelf en voor hen om te leren, ik wil iets noteren om te onthouden/iets opzoeken/laten zien op mijn telefoon. Ik heb behoefte aan gedachteloos een serie te volgen, geen zin in gesprekken te voeren maar liever een tijdschrift op de bank te lezen dan naar die verjaardag of andere sociale activiteit te gaan. Of mijn lijf sputtert tegen en geeft aan dat sporten nu niet zo handig zou zijn en kies ervoor alleen die sauna te bezoeken die ik mijzelf normaal pas gun na sportief bezig te zijn geweest.

Door dit te veranderen merk ik dat het makkelijker gaat, dat ik mij minder zorgen maak om hoe, wat, wanneer mijn business verder groeit, dat ik vertrouwen heb, dat mijn creativiteit wordt aangesproken, dat ik bezig ben met wat IK leuk, fijn, prettig vindt. En ja dat maakt verschil, enorm veel verschil. Yep, er zitten zeker dagen (soms een hele week) tussen waarin dit niet lukt, waarin ik weer vastloop waarin ik merk bij mijzelf ‘dit werkt niet’.

Ik leer

Ik ontwikkel

Ik maak keuzes

Ik ben mij bewust

Ik ben er mee bezig

Ik ben lief voor mijzelf

Het is een proces……..

Liefs,