De twee (of eigenlijk 3) tips die jij kan gebruiken om achter je talenten te komen en deze tijdens je sollicitatiegesprek in te zetten om jezelf zo in ‘the picture’ te spelen.

Wat is het nu dat jij kan?

Wat zijn je sterke punten?

Heb je ook ontwikkelpunten?

Waarom zouden we nu persé jou moeten hebben?

Welk verschil kan jij maken?

Hoe versterk jij ons team/onze organisatie?

Vragen die gesteld kunnen worden tijdens je sollicitatiegesprek of dit nu on- of offline is. En meer dan regelmatig komt het voor dat iemand het best moeilijk vindt om deze vragen te beantwoorden. Dit komt door bepaalde misverstanden en overtuigingen die veel mensen hebben aangaande talenten.

Een talent is iets waar je mee geboren bent, het is iets speciaals en een elite ding zoals goed kunnen voetballen.

Het is arrogant om je positieve punten te benoemen.

Ik kan niet alleen het verschil maken binnen een team of organisatie.

Een talent is iets wat jij heel goed kan én waar je energie van krijgt.

Een talent is iets waar jij je schouders over ophaalt terwijl de ander zwoegt en zweet om het voor elkaar te krijgen of überhaupt niet durft te doen. Hierdoor hebben we vaak niet door dát het een talent is, omdat het ‘zo gewoon’ voor je voelt en denkt ‘ja maar dat kan toch iedereen?!’. En vergeten we het ook om te benoemen in een (sollicitatie)gesprek of om deze punten juist naar voren te halen en deze te benadrukken.

Plus aan borstklopperij doen we hier niet in Nederland, ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, toch? Maar ja als hierdoor wel net elke keer die baan aan je neus voorbijgaat is het best zonde. En nee het hoeft geen egotrip te worden tijdens dat gesprek maar je mag wel voor jezelf en je kwaliteiten uitkomen. Want juist doordat jij dat gaat doen maak je het verschil, zorg je ervoor dat een ander jouw talenten ziet en die kan benutten. Daarnaast gaat het ervoor zorgen dat jij aan die leuke baan komt, dat toffe project mag doen of krijg je kansen binnen het bedrijf waar je werkt die passen bij je talenten waardoor je meer energie uit je werk haalt.

Kortom ik zie alleen maar WIN-kansen!

Nu nog achter je talenten komen en hiervoor uit durven komen. Klein detail….

Achter je talenten komen, hoe doe je dat?

Ik geef je twee tips om zelf mee aan de slag te kunnen;

  1. Ik laat iemand ongeveer 2 weken een energiedagboek bijhouden, 3x per dag een moment stilstaan bij wat je hebt gedaan en of het je energie heeft opgeleverd of heeft gekost.
  2. Tevens zet ik het kernkwadrant in. Deze kan je vanuit meerder beginpunten in gaan vullen. Namelijk vanuit een kwaliteit (een talent), maar als je dat moeilijk vindt om te benoemen kan je ook starten bij je valkuil of een irritatie benoemen die je hebt aangaande een collega bijvoorbeeld. Dit zegt namelijk meer over jou dan over de collega!

Ik zal even een voorbeeld geven.

De collega in kwestie ervaar jij als iemand die de kantjes ervan af loopt. Het positief tegenovergestelde hiervan is dat jij waarschijnlijk iemand bent die secuur is, detail gericht, iets graag goed wilt opleveren en zich hier volledig voor inzet waardoor je misschien wel niet schuwt voor een beetje overwerken op z’n tijd.

De valkuil kan zijn dat het nooit goed genoeg is of wel perfectionisme.

De uitdaging hierbij is het dus op zijn tijd ook loslaten en erop vertrouwen dat het goed is zoals het is.

Talenten door anderen

Soms is het best lastig om helemaal in je eentje te ontdekken wat het is dat jij nu zo goed kan, wat jouw talent is, puur omdat het soms zo vanzelfsprekend is. Dan kan het goed zijn om na te gaan in je omgeving hoe zij je zien.

  1. Dus de tip is; Heb het hier ook eens over met anderen! Hoe zien zij dit? Welke talenten dichten zij je toe? En waarom? Komen hier nog verrassende dingen naar voren of komt het overeen met je eigen beeld?

Hierdoor kom je er ook achter hoe je overkomt en kan je gelijk checken bij jezelf of dit ook is hoe je dat daadwerkelijk wilt of dat jij wellicht een rol speelt, masker opzet of niet in lijn van je eigen waarde handelt.

Talenten en mindset

Het gaat dus niet alleen om weten wat je talenten zijn maar ook om de juiste mindset. Vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen, staan voor je kwaliteiten en ze ook durven te benoemen.

Hoe zorg je voor deze juiste mindset?

Dat gebeurt gaandeweg in het proces wat ik samen met iemand aan ga tijdens mijn coach trajecten. Dit lukt niet met een trucje hier is geen short-cut voor of makkelijke manier. Hier mag je de tijd voor nemen om te onderzoeken welke verwachtingen jij zelf hebt, welke overtuigingen hierin een rol spelen, welke meningen, ideeën, verwachtingen andere wellicht hierover hebben die jij moeilijk naast je neer kan leggen. Kortom geen tips of tricks die je instant helpen, maar graven, vragen stellen, beantwoorden en open en eerlijk naar jezelf durven zijn.

Wel wil ik je een kijkje achter de schermen bieden van vragen die ik stel aan de ander en die jij nu ook aan jezelf kan stellen.

Een paar voorbeelden van vragen die jij jezelf kan stellen;

  • Wat is mijn idee van succes? En staat deze ook in lijn met mijn waarden?
  • Welke verwachtingen heb ik van mijzelf? Is deze gekleurd door de verwachtingen van andere? Zo ja wat maakt dat ik die zo belangrijk vind? En hoe voelt dat bij mijzelf?
  • Welke talenten dicht ik mijzelf toe? En als ik dit moeilijk vind om te benoemen wat zegt mij dit? Welke gedachtes, onzekerheden of angsten liggen wellicht aan ten grondslag?
  • Welke beren op de weg creëer ik zelf?
  • Waar heb ik behoefte aan en hoe kan ik dat voor mijzelf realiseren?
  • Wat houdt mij tegen om in actie te komen?

Hopelijk biedt dit je nieuwe inspiratie en zet het je aan tot nadenken over jezelf, jouw talenten en je mindset hierover. Nieuwsgierig naar waar je (misschien) tegen aanloopt! Mocht je willen neem contact met mij op om hier samen eens over te sparren tijdens mijn Flowworx call, dan kan ik je nog meer tips meegeven (niet alleen over dit onderwerp)

Ik kijk uit naar welke talenten jij van jezelf gaat ontdekken!