Loop je vast?

Dat kan ik mij voorstellen….

Ook ik ben in de valkuil getrapt van de ‘ik moet dit toch alleen kunnen doen’ – overtuiging. En ja, wat kan ik ervan zeggen. In ieder geval dat het mij het wat tijd, energie en frustratie heeft gekost.

Zonde als ik er zo op terugkijk, echter gelukkig kan ik ook kijken naar het feit dat het mij veel heeft geleerd. Geleerd dat ik het voortaan anders aanpak, ik hierdoor mijn coachees beter kan begeleiden en inzichten in mijzelf als persoon.

Maar daarvoor lees jij deze BLOG nu niet.

Want je bent vooral nieuwsgierig naar welke vragen jij jezelf kan stellen om tot die kern van wat jij wilt te kunnen komen!

En laat ik wel wezen, dit is een proces. En helaas niet in 5 vragen samen te vatten of volledig te creëren. Echter het kan je wel helpen in de reflectie van jezelf.

De vragen die ik met grote regelmaat laat terugkomen in mijn feedback richting mijn coachees zijn als reactie op een eerder geformuleerd antwoord. Je mag dus ook eerst voor jezelf te rade gaan voor je de verdiepende vragen aan jezelf gaat stellen;

  1. Wat voor een gevoel roept dit bij je op?
  2. Welke overtuiging heb jij ten aanzien van dit?
  3. Welke kleine stap kan je NU wel zetten in de richting van waar je naar toe wilt?
  4. Welke rode draad of conclusie haal je hier zelf uit?
  5. Wat heb jij nodig om jouw droombaan-pad te volgen?

Waarom deze vragen?

Ze zorgen dat mijn coachees bewust stilstaan bij het antwoord dat ze al eerder hebben gegeven om zo verder de diepte in te gaan en de spreekwoordelijke ‘lagen van de ui te pellen’.

Vraag 1 stel ik omdat als je naar je gevoel toe gaat je veel over jezelf leert, dan zegt dat heel veel over het antwoord wat je hebt gegeven waar je ook weer verbanden door kan leggen.

Vraag 2 is gewoonweg nodig, want als je erachter bent welke overtuigingen jij jezelf ‘aanpraat’ kan je ook aan de slag om deze belemmeringen op te ruimen.

Vraag 3 zorgt voor het opbreken in kleine behapbare, haalbare en realistische stappen. Want een droombaan kan soms erg ver weg lijken wat demotiverend kan werken of zelf uitzichtloosheid kan oproepen. En er is ALTIJD wel iets kleins wat je WEL kan doen.

Dit kan ook eventueel gaan over een specifieke actie die TE spannend voelt, door een kleinere stap te bedenken die minder spannend voelt kan je wel richting jouw doel werken en kom je niet verlammend stil te staan in je proces.

Vraag 4 helpt bij inzichten opdoen ten aanzien van jezelf, het antwoord dat je hebt gegeven en zorgt voor het leggen van verbanden.

Vraag 5 stel ik uiteraard meer tussendoor en niet altijd specifiek over het droombaan-pad. Wat jij nodig hebt wordt meestal gaandeweg helder, ook in combinatie met overtuigingen die naar boven komen tijdens het proces.

Ik weet zeker dat deze vragen jou verder kunnen helpen, maar het beste wat je kan doen is echt bewustzijn van jezelf. Door stil te staan bij wat je zegt/denkt/voelt/doet, waarom je dit zegt/denkt/voelt/doet en wat jou dit vertelt, zorg je ervoor dat jij dit bewustzijn vergroot.

En ja hierdoor kom jij bij jouw kern!

Succes en vooral ook veel plezier. Mocht je toch nog vastlopen link met me zodat we in gesprek kunnen of mail mij gewoon!

Jola