Ken je de uitspraak ‘Go with the flow’?

Deze is afkomstig van Mihaly Csikszentmihalyi een Amerikaanse psycholoog is een van de grondleggers van het concept Flow.

Volgens hem is er een flow-experience. Hij omschrijft het als een extatische status die een gevoel van moeiteloosheid en spontaniteit geeft. Hetgeen je op dat moment aan het doen bent gaat automatisch, voelt gemakkelijk en je bent verbonden met jezelf en wat voor handelingen je aan het uitvoeren bent. Je gaat er letterlijk en figuurlijk volledig in op.

Je vergeet niet alleen de tijd maar ook jezelf (zorg), gedachtes en eventuele zorgen. De volledige focus maakt dat je controle hebt over de situatie of activiteit en je doelgericht tot een gewenst eindresultaat komt waar jij trots op bent.

Het FLOW model volgens Mihaly Csikszentmihalyi

Wel geeft hij aan dat er bepaalde ‘voorwaarden’ zijn om in deze Flow te kunnen komen.

Zoals dat de uitdaging van de taak die je uitvoert in balans moet zijn met jouw vaardigheden. En daar heeft hij wel een punt, gaat je iets heel gemakkelijk af dan kan het gauw gaan vervelen of raak je snel afgeleid en is het juist te moeilijk ben je wellicht geneigd om het uit te stellen.

Daarnaast moet volgens Mihaly het doel helder zijn, bijvoorbeeld het werk wil je afkrijgen of je wilt de tekst van dit liedje leren.

Deze Flow kan je zowel in je werk als in je privé activiteiten ervaren. Het hoeft dus niet per se met je baan te maken te hebben. Het is natuurlijk wél interessant om eens na te gaan wanneer je die Flow vanuit nature ervaart. Om vervolgens stil te staan bij wat het was dat hiervoor zorgde.

  • Waarom deze taak?
  • Welke elementen zitten hierin die maakte dat deze Flow werd bereikt?
  • Waar was ik?
  • Welke voorwaarden heb ik zelf gecreëerd die meehielpen?
  • Enzovoorts….

Waarom is dit dan zo belangrijk? Zodra jij jezelf hier bewust van bent dan kan je deze elementen laten terugkeren in je droombaan of diezelfde voorwaarden gaan creëren ten aanzien van je werksetting.

Het is voor iedereen weggelegd om deze Flow te bereiken. Er mag voldoende uitdaging zijn en ook de zin om deze aan te gaan. Belangrijk is het dan om ervoor te zorgen dat er geen kans op afleiding aanwezig is. Kortom elimineren die handel! Telefoon op vliegtuigmodus, alle Social Media programma’s op je pc afsluiten, e-mail alert uit en een ‘niet storen’-brief op de deur plakken maar!

Ik ben benieuwd heb jij deze Flow al wel eens ervaren? En zo ja, wat heeft jouw geholpen?#nieuwsgierig

Bekijk de TED TALK van Mihaly Csikszentmihalyi over ‘flow the secret to happiness’, hier zie je zijn uitleg met voorbeelden van andere ter inspiratie.

Geniet van je week en wie weet ervaar je de Flow ineens zonder dat je er naar opzoek was, hoe gaaf om te beseffen dat je dit ook bewust kan gaan beïnvloeden!