En vaak is het dan ook nog gekoppeld aan een stuk grenzen en/of assertiviteit wat soms best lastig is.
Ik zie het veel om mij heen dat verantwoordelijkheid nogal een uitdaging kan zijn. En dat kan twee kanten op.
De definitie die bij veel mensen leeft is verantwoordelijk ergens voor zijn, maar dit ‘feit’ ligt vaak veel genuanceerder. Koppel er eens een ander woord aan en ga na wat het bij je oproept, wat de verschillende interpretaties bij je los maken en of het dan nog wel steeds een feit is.
Een eerste is je verantwoordelijk voelen. Echter dat jij je verantwoordelijk voelt voor iets betekend nog niet dat jij ook verantwoordelijk bent.
En als je wel verantwoordelijk bent of voelt dan wil dat nog niet per definitie zeggen dat jij je deze verantwoordelijkheid ook pakt of neemt.
Oei, misschien ga ik even te snel, maar lees hem nog eens terug die laatste twee zinnen, hopelijk zinkt hij dan wel in. Gelukkig ga ik er nog iets verder op in 😉
Want waar het hier om gaat is namelijk wel interessant als jij je wel verantwoordelijk voelt, maar het niet bent. Wat gebeurt er dan met je, welke neiging heb jij?
- Pak jij dan deze verantwoordelijkheid bijna vanuit een automatisme op als die maar blijft liggen bijvoorbeeld?
- Of als hij van iemand anders is, neem jij hem vanuit je gevoel van controle of perfectionisme dan regelmatig over?
- Of kan jij het gevoel van verantwoordelijkheid loslaten en die ook laten bij wie hij ligt?
Het kan zijn dat dit voor jou per situatie anders kan zijn, maar vaak zie je wel bij jezelf een voorkeur die jij hebt waardoor jij verantwoordelijkheid op die wijze benadert.
Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als de verantwoordelijkheid geven vanuit twee verschillende situaties;
- Je kan deze teruggeven aan de ander als je hem toch hebt overgepakt terwijl dat eigenlijk niet okay is omdat je er niet verantwoordelijk voor bent.
- Of als je er wel verantwoordelijk voor bent kan je ervoor kiezen om deze over te geven, los te laten of te delegeren. Het is maar net welk woord jij eraan geeft.
Wanneer doe je wat? Ook dit is waarschijnlijk situatie afhankelijk, echter mag je best kijken vanuit wat jij zelf wilt, wat je misschien nodig hebt of wat je moeizaam vindt en waar blijkbaar een uitdaging voor je ligt.
Als je bijvoorbeeld te druk bent is het best handig om delen van je verantwoordelijkheden te delegeren, maar als je dat moeilijk vindt, ook weer vanuit een controle behoeftigheid, blijf je alle verantwoordelijkheid op je nemen en ja dan kan het zijn dat je TE veel hooi op je vork neemt.
Verder kan je ook te maken hebben met de andere kant van het verhaal en kan je de verantwoordelijkheid krijgen.
Dan mag jij jezelf afvragen ben ik ook verantwoordelijk en/of is het terecht dat ik deze krijg?
En is het niet terecht pak ik hem dan of laat ik hem dan? Kortom wil ik deze wel?
Benieuwd of jij jezelf hier eigenlijk wel van bewust bent dat je een keuze hebt?
Stel jij wel eens de vraag aan jezelf;
Ben ik wel verantwoordelijk voor waar ik mij verantwoordelijk voor voel?
Of doe ik daarin wellicht iets door verantwoordelijkheid te pakken, over te nemen en creëer ik daarin iets door verantwoordelijkheid niet te laten waar hij hoort?
Welke motieven je ook hebt ze zijn allemaal vanuit de beste intentie genomen, goed bedoeld en positief. Ik zie het vaak dat het gebeurt vanuit de ander willen helpen, iemand bij willen staan of ondersteunend willen zijn. Maar realiseer jezelf nu eens of je daar daadwerkelijk jezelf en/of de ander mee helpt, ja of nee?
Regelmatig is het namelijk zo dat het voor de ander ook veel waardevoller is om de verantwoordelijkheid bij de ander te laten (als deze daadwerkelijk hier hoort). Dit voedt namelijk het vertrouwen, de kracht de energie van de ander.
Dus als je regelmatig de neiging hebt om te veel verantwoordelijkheid over te nemen en dit doet vanuit een heel goed motief wil het niet altijd zeggen dat het, het meest helpende is.
Maar ook welke uitdaging ervaar ik als het gaat om verantwoordelijkheid die ik heb, wat doe ik hierin om het voor mijzelf werkbaar te houden?
Verantwoordelijk zijn.
Verantwoordelijk voelen.
Verantwoordelijkheid pakken.
Verantwoordelijkheid nemen.
Verantwoordelijkheid geven.
Verantwoordelijkheid krijgen.
Verantwoordelijkheid laten.
Hoe zit het met jou en je verantwoordelijkheid? Waar kan het anders? Waar wil je het anders?
Benieuwd wat het met je doet. Of verantwoordelijk zijn ook nog steeds een feit voor je is…