Hoe wil jij straks dat je werk eruit gaat zien als Nederland besluit dat kantoren weer volledig open mogen?

Eerst even een cijfer bommetje neerleggen om jou te laten reflecteren. Wist je dat het thuiswerken door Corona niet alleen maar negatief wordt ervaren!

Er wordt gerapporteerd dat 55-70% van de medewerkers heeft positieve ervaringen met thuiswerken. De cijfers liegen er niet om.

Wel een klein dingetje als side note, want hoe positief deze ervaring is hangt onder andere samen met het hebben van een goede thuiswerkplek én de steun die medewerkers krijgen van hun werkgever. Niet geheel onbelangrijk!

Gelukkig is er ook voldoende sprake van, zoals ik dit zie, goed werkgeverschap. Namelijk 70-90% van de werkgevers heeft ervoor gezorgd dat er een efficiënte en goed gefaciliteerde thuiswerkplek kon worden gecreëerd. Dit gebeurd onder andere door budget beschikbaar te stellen, een stoel op te halen of goed internet te regelen. Maar ook de creatieve motiverende activiteiten die door de werkgever worden aangeboden zorgen dat de connectie onderling met collega’s positief blijft. You go werkgever!

Ja daar word ik blij van en hoop dan ook van harte dat dit niet gaat stoppen als we weer meer het kantoor gaan betrekken. Even een shout out naar de werkgever zorg dat deze positieve veranderingen blijvend zijn!

Als ik de geluiden om mij heen mag geloven snakken we er allemaal naar om weer op kantoor te zitten. Echter vele hebben het thuiswerken zelfs als zo prettig ervaren dat gemiddeld 40-60% van de mensen 1-3 dagen thuis wilt blijven werken. En 10% wil dit zelfs fulltime blijven doen!

Ook het milieu en onze gezondheid profiteert van het thuiswerken. Namelijk als 1 op de 10 mensen ervoor kiest om 1,5 dag thuis te blijven werken scheelt dat 353.600 ton minder CO2 uitstoot. Nee dat zegt mij ook niks #iederzijnvakgebied, hoewel ik bewust met het milieu bezig ben binnen mijn macht.

Wat mij wel wat verteld is dat we hiermee 8% minder verkeer generen waardoor we 50% (!!!! YEP echt waar 50%) minder in de file hoeven te staan! WAT! Hoe tof is dat!

Zie jij ook al de positieve effecten hiervan? Die woon-werk-verkeer-frustratie neemt af wat ervoor zorgt dat je toch nét iets fijner je dag begint, toch? #werkplezier Zorg er dan wel voor dat je niet allemaal dezelfde dag uitkiest om naar kantoor te gaan, just a tip! 😉

Ook is de stappenteller veel meer in the picture komen te staan, ze meten een 28% toename van de loopkilometers (vergelijking week 10/11 met 50/51 2020). Pure #gezondheidswinst voor lichaam en geest als je het mij vraagt!

Hoewel er natuurlijk ook een keerzijde is aan het thuiswerken, bijvoorbeeld 50-70% voelt zich eenzaam en mist de spontane en vanzelfsprekende collegiale gesprekken die bijvoorbeeld ontstaan bij het koffiezetapparaat. Wat zeker een punt van aandacht is, want hoe meer medewerkers hun collega’s missen, hoe meer gezondheidsklachten ze rapporteren. Een #balans is dus zeker toe te juichen in mijn ogen, maar ieder mens zit weer anders in elkaar.

Nu er steeds weer meer opengaat en mag is ook het vooruitzicht dat we uiteindelijk weer (meer) naar kantoor mogen in aantocht.

Voor dat dit weer het ‘nieuwe normaal’ gaat worden wil ik je uitdagen om stil te staan bij wat deze lockdown periode jou heeft opgeleverd en/of eventueel heeft gekost.

Dus ik ben benieuwd, hoe heb jij het nieuwe werken ervaren? Welke plussen en/of minnen staan er op jou lijst?

Maak op basis hiervan JOUW eigen #keuze. Ga vooral doen wat goed voelt, waar jij je prettig door/bij voelt en overleg de mogelijkheden met je collega’s, leidinggevende of het bedrijf. Dit zorgt er namelijk voor dat jij de gewonnen winst aan werkplezier én balans kan behouden óf de nadelige ervaringen weer positief kan ombuigen.

GA IN GESPREK, eerst met jezelf en daarna met je werkgever. Creëer hierdoor jouw randvoorwaarden in lijn van de waarde die jij hebt en maak van je baan jouw DROOMBAAN.

Kom je tot het inzicht dat er meer nodig is om je DROOMBAAN te realiseren, ga dan in gesprek met mij. Samen kunnen we kijken wat hiervoor nodig is, gewoon geheel vrijblijvend in een flowworx-call.

Wie niet waagt, wie niet wint als je het mij vraagt.

Jola

De cijfers die ik hier heb gebruikt zijn afkomstig uit: 

Mobiliteitsgedrag en thuiswerken tijdens en na de coronamaatregelen. Korte- en lange termijn effecten op werkgebonden mobiliteit en thuiswerken. Opgesteld door: Goudappel Coffeng en MuConsult in opdracht van: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Thuiswerken en de coronacrisis. Een overzicht van studies naar de omvang, beleving en toekomstverwachting van thuiswerken in coronatijd door Marije Hamersma, Mathijs de Haas en Roel Faber. 

Achtergrondrapportage ‘Monitoring mobiliteit en vervoer’ Nr. 35, 23 december 2020 M&E-team