Netwerken, bah wat een naar woord is dat!

Zodra dit onderdeel in het droombaan traject aan de orde komt zie ik bij bijna al mijn coachees een verkramping optreden. Netwerken voor velen creëert best een vieze smaak in de mond. Waarom?

Het komt door het beeld wat netwerken bij ze oproept, de associatie die men heeft.
De voorstelling van op (toen het nog kon) een netwerkborrel staan met je glas in de hand, in een zaal vol met mensen die je helemaal niet kent gesprekken proberen aan te knopen. De koude kant bewerken. Het ‘zomaar’ opbellen van mensen met een vraag of het leuk proberen te zijn terwijl je denkt ‘waar ben ik mee bezig?’.

Brrrrrrr rillingen lopen bij mij zelfs over de rug.
Laat mij vooropstellen dit beeld is ECHT achterhaalt. Vergis je niet, ze bestaan nog steeds dit soort (online) borrels en voor sommige mensen werkt deze manier van netwerken. Super toch!
Echter voor vele van ons is dit te ver uit de comfortzone. Spanningen en zelfs angsten stijgen alleen al bij het idee dat we zoiets zouden moeten gaan ondernemen. No way dat het dan voor je gaat werken.

Netwerken is niet iets wat je helemaal kan verbannen omdat het je niet aanstaat. Helaas….. Vinden sommige onder ons wellicht. Dus toch stimuleer ik deze coachees dan ook om te gaan netwerken. Omdat het zo cruciaal is in het proces van het ontdekken van wat je wilt én tijdens het solliciteren.

Waarom het zo belangrijk is? Dat wil ik maar al te graag met je delen en dan ga ik vooral in op het netwerken ten behoeve van het solliciteren.

Ten eerste wist je dat 30-40% van alle vacatures niet online komt! 
Het verloopt via het netwerk zonder dat er überhaupt iets gepubliceerd wordt.
En van de overige 60-70% die wel online komt is regelmatig een deel onderhands vergeven. Sommige bedrijven hebben de verplichting om vacatures wel online te zetten en geven aan hun netwerkcontact aan dat het “via de officiële weg zal moeten gaan”. Echter iedereen weet dat het dan zo goed als in kannen en kruiken is.
Waarom dit zo gebeurt?

➡️   Zeg nu zelf een sollicitant die binnenkomt op aanraden van een betrouwbare, prettige medewerker met een goede reputatie dat is toch vele malen fijner dat een koude sollicitant waar je helemaal nog niks van af weet. Het is gewoonweg handig als je weet wat voor vlees je in de kuip hebt.

➡️   Tevens is het zo dat door het vacature probleem via via te vervullen het de werkgever veel geld bespaart. Er hoeft niet iemand een vacature tekst te schrijven, geen Cv’s te beoordelen en ook de talloze gesprekken hoeven niet gevoerd te worden.

➡️   Het bespaart de werkgever ook tijd. Deze hele procedure van vacature opzetten tot aannemen kost je minstens een paar maanden. Het via een netwerkcontact oplossen gaat zoveel sneller dan de weg via een online vacature. En ja tijd is geld, toch?!

➡️   Daarnaast zie je dat deze mensen al relateren aan de cultuur waardoor ze sneller zijn ingewerkt en productief zijn.

Best veel win voor een werkgever als je het zo bekijkt.
Hierdoor hebben bedrijven vaak ook een beloningssysteem ingericht zodat het aantrekkelijker voor alle huidige medewerkers wordt om iemand aan te dragen vanuit hun netwerk.

Het is dus aan te raden om niet alleen maar online te gaan zoeken naar een openstaande vacature via de bekende sites, maar juist gebruik te maken van je contacten!

En hiermee bedoel ik niet alleen je professionele contacten.
Welke nog meer en waarom? Dat licht ik hier in deel II van het belang van netwerken toe. Enjoy the read!