In het eerste deel heb ik het gehad over hoeveel vacatures eigenlijk echt het online-licht zien en ja dat viel nog best even tegen (lees deel I hier).

In het tweede deel wil ik vooral ingaan op welke contacten je dan te benaderen hebt en waarom hierin het netwerken ook weer zo ontzettende belangrijk is.

Denk je ik wil liever niet alles lezen, maar zie graag de video hiervan dan kan je die hier bekijken:


Lees je gewoon liever lekker verder dan wil ik als allereerste deze vraag stellen:

‘Wie weet er als eerste dat er een vacature vrijkomt?’

Laat die even bij je sudderen, wie denk jij dat dit is? Nee lees nu niet direct door, dat is te makkelijk, denk zelf eens na wat is je antwoord?!

De meeste van mijn coachees zeggen dan ‘diegene die de vacature online gaat zetten’.

Helaas, als ook jij dit antwoord had ga je niet door voor de koelkast…. 😉

Dan herhaal ik de vraag; wie denk jij dat het nóg eerder weet dat er een vacature vrijkomt?

‘Ehmmmmm de manager/leidinggevende/baas/HR’ worden dan als suggestie gegeven’.

Ook nu weer geen TV verdient met dit antwoord….

Nogmaals, wie denk je dat er nóg eerder dan een manager of HR weet dat er een vacature vrij gaat komen?

Dan stagneert het vaak, want ja wie weet dit nu eerder dan de werkgever????

Soms denkt iemand nog aan de collega’s, maar ook dat is nog steeds niet diegene die het als eerste weet.

De allereerste persoon die weet dat er een vacture vrij gaat komen is…… (tromgeroffel)

DEGENE DIE WEGGAAT!

Ow ja natuurlijk is dan de reactie, zo logisch en toch niet de eerste die in onze gedachte op popt. Echter deze vertrekkende werknemer heeft al weken, misschien maanden het idee om weg te gaan bij deze werkgever. Ze is druk bezig geweest met solliciteren en heeft al meerdere gesprekken gehad met haar potentiële nieuwe werkgever.

Op vrijdagmiddag hoort zij dat ze de baan heeft, YES!
Kortom vanaf dat moment weet zij dat er dus een vacature vrij gaat komen bij haar (bijna) oude werkgever, namelijk háár baan.

En dan? Aan wie zal zij het als eerste vertellen dat ze een nieuwe baan heeft (en hierdoor laat weten dat er een vacature beschikbaar komt)?

Wie is de allereerste dat zij zal gaan benaderen met dit fantastische nieuws?!
JUIST, haar partner, haar eventuele kinderen of als die er beide niet zijn dan haar vriend(inn)en, ouders en wellicht broers/zussen.

Kortom dit weekend zal vooral in het teken staan van deze inner circle die als eerste op de hoogte wordt gesteld van haar vertrek doordat ze het nieuws van de nieuwe baan deelt.
Wellicht volgen dan betrokken buurvrouw/man, andere moeders op het schoolplein enz enz.

Om even dan nog het netwerkbelang helder te hebben, deze inner circle heeft ook weer een scala aan mensen om zich heen. Zij hebben wellicht ook partners, wonen ergens anders en hebben hierdoor andere buren, ze hebben andere vrienden, plus al deze mensen werken op verschillende plekken en hebben diverse contacten. Kortom daardoor wordt weer een heel ander netwerk bereikt met het nieuws dat er een baan beschikbaar komt! En als jij nu eens onderdeel vanuit zou maken van dat netwerk dan is het dus dermate van belang dat zij weten dat jij zoekende bent, zodat ze jou als eerste op de hoogte kunnen stellen.

Maar we gaan nog even verder want zit jij niet in dit netwerk dan is je kans nog niet verkeken om deze baan te bemachtigen.

Pas na het weekend zal deze dame die een nieuwe baan heeft tegen haar manager zeggen dat ze opstapt en wellicht licht ze ook een aantal collega’s al in.

Hoe snel vermoed jij dat dan de bal verder gaat rollen richting het sales en HR-team?

Eén week, twee dagen, 1 uur of binnen enkele minuten?

Het correcte antwoord is binnen enkele minuten. De manager zit tegenwoordig namelijk met zijn hele HR/sales team gewoon in een app-groep hoor. Laten we geen illusies hebben de techniek van tegenwoordig is zo ontzettend snel dat er niet meer dan één appje voor nodig is om een team van 5 mensen te bereiken. Zij zullen dit vervolgens weer binnen enkele secondes kunnen doorspelen naar hun partner, vrienden, kennissen waardoor er wéér een compleet ander deel van het netwerk aangesproken wordt.
Ook daar zou JIJ zomaar eens de buurvrouw, partner, vriendin of oud-collega van kunnen zijn….

Kortom zo zie je dat het belang van je netwerk op de hoogte stellen van dat jij een droombaan zoekt ontzettend hoog is!

Niet alleen door de cijfers die ik eerder noemde in deel I is netwerken belangrijk. Het is ook gunstig om je directe netwerk te informeren zodat het indirecte netwerk ook ingeschakeld wordt.

  • Dus is het nuttig om je buurvouw op de hoogte te stellen dat jij zoekende bent? JA
  • Is het belangrijk dat je vriendinnen die totaal in een andere sector en volledig iets anders doen te benaderen met de vraag om voor jou hun ogen en oren op te houden? JA
  • Is het goed om de contacten met die oud-collega’s weer eens aan te halen om bij te praten en duidelijk te maken waar jij nu naar op zoek bent? JA
  • Denk je dat het zal bijdragen als jij je familie op de hoogte stelt van je droombaan wensen? JA

Zoals je ziet is netwerken dus niet alleen maar die professionele contacten via LI te benaderen, de vaak spannende vragen te stellen aan vreemden of die telefoon op te pakken om koud te gaan rondbellen. Het is veel gemakkelijker dan jezelf soms denkt, hoe fijn is dat!

Natuurlijk is het óók goed om kritisch te kijken waar je tijd in steekt, wie jou verder zou kunnen helpen, welk kopje koffie je wel gaat doen en waar je even geen ruimte voor maakt. Plus dat het ook goed is om (eventueel via LinkedIn) je professionele conacten wél te gaan gebruiken om te kijken wie er in jouw directe en indirecte netwerk allemaal zit. Door te weten wat ze doen en te kijken met wie zij weer een connectie hebben kan je via een warm contact vragen om jou te introduceren.
Zo maak je gebruik van een zogenoemde ‘kruiwagen’ en vorm jij een koud contact om naar een lauw contact wat wellicht zomaar eens een heel warm contact kan worden die jou op de hoogte stelt van de geweldige baan bij het bedrijf van zijn buurvrouw, je weet het niet?!

Zonde om geen gebruik te maken van deze route, letterlijk een weggegooide kans als je het mij vraagt.

Merk je dat het netwerken ‘niet je ding is’ en er weerstand opgeroepen wordt bij alleen al het bedenken dat je iemand mag gaan benaderen. Ga eerst eens netwerken in je vertrouwde omgeving van buurvrouwen, partners van …., vriend(inn)en of familie. Het is een fijne low key manier om aan je gesprekstechnieken te werken en de eerste stappen te zetten om jouw droombaanbeeld naar buiten te brengen. Hierdoor groeit jouw vertrouwen en ga jij ervoor zorgen dat je netwerk zich bewust en onbewust gaat inzetten om deze droombaan te realiseren.

Jij kan dit, dát weet ik zeker!

Had je deel 1 ook al gelezen? Zo niet lees die dan hier nog even terug.

Liefs Jola