Je bent zwak als jij aangeeft dat je onzeker bent, het even niet weet, emoties toont of om hulp vraagt.

Eén van de mythes over kwetsbaarheid die Brené Brown noemt is ‘kwetsbaarheid is zwakte’. Deze haalt ze dan ook volledig onderuit door kwetsbaarheid en moed als één te zien en hierdoor te laten beseffen dat er is geen moed bestaat zonder kwetsbaarheid.

Ze onderbouwt dit door het te hebben over het gevoel wat we krijgen bij kwetsbaar zijn, we voelen ons dan onzeker, dat we risico lopen en/of dat we ons emotioneel blootstellen. En dit gevoel te vergelijken met voorbeelden van moedig zijn.

Kan iemand mij een voorbeeld noemen van moed waarbij je géén risico liep, jij je niet onzeker voelde of dat er geen enkele sprake was van emotionele blootstelling?

Want zoals Brené beweert, bij moed loop je ook risico, kan jij je ook onzeker voelen en is er ook sprake van emotionele blootstelling.

Conclusie; Er bestaat geen moed, zonder kwetsbaarheid, dus kwetsbaarheid is moedig!

Echter velen van ons zijn opgegroeid met het idee dat moed een belangrijke eigenschap is om te hebben en tevens dat kwetsbaarheid zwak is.

Haar TED talk ‘ De kracht van kwetsbaarheid’ en ook haar documentaire op Netflix ‘The call to courage’ inspireren, laten een ander geluid horen en zorgen dat kwetsbaarheid en moed als 1 worden gezien.

Makkelijk toepassen zal het zeer zeker niet zijn, maar de kracht zit hem in het proberen, het doen, te ervaren, leren en hierdoor te groeien.

Nieuwsgierig geworden? Ga vooral zelf kijken, benieuwd naar wat het jou gaat brengen!

Wat dit nu verder te maken heeft met jouw Droombaan? ALLES!

  • Als jij jezelf niet in de spiegel durft aan te kijken dat het niet meer gaat en je mijlen ver verwijderd bent van jouw werkgeluk, dan zal je blijven doorsukkelen in de situatie waarin je nu zit.
  • Heb jij de moed en kwetsbaarheid niet in je om het gesprek aan te gaan met je manager over welke taken jouw leegtrekken en samen te kijken naar mogelijkheden, dan zal er niks veranderen.
  • Blijf je volhouden richting je omgeving dat er niks aan de hand is, terwijl je van binnenuit opgevreten wordt door alles stress die jouw baan je oplevert, dan duw jij ze alleen maar verder weg en kom je er straks echt alleen voor te staan. En deze mensen heb je echt nodig als het gaat om het creëren van je Droombaan!
  • Voel jij je te trots om een ander om hulp te vragen of schaam jij je dat dit nodig is waardoor je het niet doet, dan weet je zeker dat je in de negatieve vicieuze cirkel blijft ronddraaien en zal je altijd blijven krijgen wat je tot nu toe hebt gekregen en daar ben je niet gelukkiger van geworden, toch?
  • Merk jij dat je een masker opzet wat je ongelofelijk veel energie kost, maar dat je deze niet af durft te zetten omdat je bang bent voor de mening van een ander, trust me dan zal de twijfel aan jezelf alleen maar toenemen. Iets wat je niet kan gebruiken als jij een verandering op werkgebied wilt inzetten.
  • Heb jij de overtuiging dat jij het nu toch op deze leeftijd wel voor elkaar zou moeten hebben en zeker zou moeten weten wat je wilt, maar stiekem te spannend vind om toe te geven dat je het niet weet….. Weet dan dat jij jezelf een hoop onzin aan praat waarmee je geen stap verder gaat komen om (werk)geluk toe te laten in je leven.

En ja zo kan ik best nog even doorgaan, maar ‘you catch my drift’ geloof ik wel.

Kwetsbaarheid is nodig om jouw Droombaan te gaan creëren en dit is zeker niet zwak maar juist ontzettend moedig. Ik hoop dat ook jij deze moed in jezelf kan vinden om juist die stap te maken die nodig is om jouw Droombaan te verwezenlijken. En voel je vrij om de moed te verzamelen, eventueel samen met mij.

Liefs,

Jola