Ehmmmmmm
Ehmmmmmm
Tja, nou, even denken…..

Ken je dat gevoel dat je met je mond vol tanden staat tijdens een sollicitatiegesprek?
Nou niet echt de beste manier om vol zelfvertrouwen over te komen en de anderen het gevoel te geven dat je geschikt bent voor deze functie.

Ik weet zeker dat dit je gaat helpen om in het sollicitatiegesprek de beste versie van jezelf te zijn, zodat ze niet om je heen kunnen! De methode, die ik in mijn blog met je deel, komt na het helder krijgen van jouw Droombaandiagram voorbij in het praktische gedeelte van het Droombaan traject. Want hé ik laat je niet hangen! We gaan er samen namelijke écht voor zorgen dat je niet alleen weet wat je wilt in je werkende leven, maar dat je dit ook (kan) gaat(n) realiseren.

Deze methode wordt heel veel ingezet door recruiters en HR-personeel tijdens het selectieproces. Doe er je voordeel mee door NU al te weten wat en waarnaar ze gaan vragen zodat jij niet die kwellende stilte moet laten vallen omdat je niet weet wat je moet zeggen. Leer te solliciteren als een ster!

Tegenwoordig gaat solliciteren niet meer zoals we gewend waren. Online jezelf presenteren, motivatie filmpjes insturen en creatieve CV’s zijn aan de orde van de dag. Zo ook zijn de één richtingsverkeer gesprekken verleden tijd en doen we eerst een informeel kopje koffiedrinken om te kijken of het bedrijf überhaupt wel bij JOUW past. Het nieuwe solliciteren, maar tja hoe kom jij nu het beste tot zijn recht? Ik ga je helpen om te solliciteren als een ster!

Het zijn allemaal mooie ontwikkelingen, echter soms ook best intimiderend als je het niet gewend bent. Fijn dat er tegenwoordig goed camera’s op onze smartphones zitten en we middels ingenieuze gratis programma’s vaak een spetterende video in elkaar kunnen zetten of een mooie lay-out van een CV kunnen gebruiken.

TIP: www.canva.nl mocht je die nog niet hebben ontdekt zeker even uitchecken!

Alleen het gesprek dat blijft. Of het nu online is of toch weer live kan, waarschijnlijk mag je minimaal 1 tot (meestal maximaal) 3 gesprekken voeren. En hoe blijf je dan jezelf in zo’n sollicitatiegesprek? Want je ‘moet’ jezelf toch wel een beetje verkopen, promoten of in ieder geval een goed verhaal te vertellen hebben. Voor de één is dit easy peasy en de ander knijpt de billen toch wel even samen. In beide gevallen is een goede voorbereiding key om te solliciteren als een ster!

In deze voorbereiding samen met mijn droombaancoachees komt onder andere de STARR-methodiek voorbij. Ken jij hem al deze sollicitatie ster?

Wellicht is hij je al bekend, maar denk ik je nu geen idee, lees dan lekker verder ik ligt hem met liefde aan je toe!

STARR staat voor:

Situatie, schets de context en wees hier zo specifiek mogelijk in. Kies één voorval.

Taak, wat werd er van mij verwacht, welke verantwoordelijkheid had ik, wat was mijn rol hierin.

Actie of Aanpak, welke actie heb ik ondernomen/aanpak heb ik gebruikt, wat heb ik gedaan.

Resultaat, hoe pakte dit uit (goed/niet goed),

Reflectie, zou je het een volgende keer weer zo aanpakken, wat zou je anders doen?

Als het goed is heb je in je CV al je mooie vaardigheden, ervaringen en ook talenten opgenomen. Tijdens het sollicitatiegesprek is het zo dat de ander dit ‘op waarheid’ wil checken. Ze willen je graag leren kennen, weten wie ze voor zich hebben en wat je ook daadwerkelijk kan om te bepalen welke toegevoegde waarde jij kan brengen aan het team, de afdeling en/of de organisatie.

Door zelf middels de STARR-methode het gesprek voor te bereiden voorkom jij dat je met een mond vol tanden staat bij de vragen die ze je stellen. Het gaat erom dat jij jouw talenten gaat onderbouwen met jouw verhaal, een voorbeeld uit de praktijk. Hiermee laat je ook zien dat je reflectief naar jezelf kan zijn en in staat bent om te groeien en te leren. Kortom je gaat solliciteren als een ster!

Ik geef je even een voorbeeld:

Jouw talent is empathisch vermogen.

De situatie is als volgt; Ik ging een paar maanden geleden in gesprek met een medewerker naar aanleiding van een teamoverleg dat net was afgelopen waarin ik opmerkte dat deze collega niet helemaal zo reageerde zoals ik gewend was.

Mijn taak was als leidinggevende van het team is om alle medewerkers optimaal te laten presteren. Dan heb je te maken met zowel de fysieke als mentale gezondheid van iedereen. Dit mag ik signaleren tijdens verschillende situaties én bespreekbaar maken.

Aanpak; Door na te vragen hoe het met haar ging en oprechte aandacht te geven voelde zij zich gehoord en hadden we een open gesprek over haar stressvolle thuissituatie momenteel. Door begrip te tonen, haar ruimte te gunnen door aan te geven dat het oké is om een even een stap terug te nemen en samen met haar naar de mogelijkheden te kijken kwam ze tot rust. Het luchtte haar op dat ze het had uitgesproken en vond het prettig dat ze niet werd afgestraft omdat ze even niet goed functioneerde, maar dat er naar haar werd geluisterd en met haar werd meegedacht. Ook heb ik aangeboden om haar in contact te brengen met een coach of psycholoog die haar kan ondersteunen met de thuissituatie.

Het resultaat was dat we tijdelijk haar dagen konden halveren en zij ruimte kreeg om met de stress thuis te dealen. We voorkwamen hiermee verdere oploop van de stress wat kan leiden tot uitval en een mogelijke burn-out. Daarnaast heeft het onze werkrelatie verstevigd plus eventuele strubbelingen onderling in het team bespaard.

Reflectie; Door vanuit compassie, begrip en mijn empathisch vermogen de ander te benaderen in plaats vanuit veroordeling over haar reactie tijdens het overleg is er een opening gecreëerd om kwetsbaar te zijn en samen naar een oplossing te zoeken.

Je kan bij reflectie ook nog aangeven wat je eventuele leerpunten zijn geweest, hoe je het anders had kunnen doen, welke aandachtspunten je hieruit meeneemt of dat je andere keuzes zou maken de volgende keer.

Dit is natuurlijk een uitgebreid verhaal het kan en mag ook vele malen korter, het gaat erom dat jij hierover hebt nagedacht. Dat je bent voorbereid op die ene vraag over jouw talent die ze uit je CV halen tijdens het solliciteren. Zodat je niet met je mond vol tanden staat, gaat stotteren of heul lang moet graven in je geheugen voor je een (goed) voorbeeld kan geven. Dat geeft tijdens een gesprek een verkeerd beeld van jou en dát willen we niet!

Ik weet zeker dat als je met deze methode gaat voorbereiden je gaat solliciteren als een ster!

Spannend om überhaupt te solliciteren? Check dan deze blog over bellen voor je gaat solliciteren of heb je geen idee welke talenten jij bezit dan is deze een must om te lezen ‘je eigen talentenscout worden’.

Benieuwd welk talent en welke situatie jij gaat beetpakken om je voor te bereiden op jouw sollicitatie?! Kom je er niet uit of lukt het solliciteren als een ster toch minder goed dan gedacht, laat het weten ik denk graag met je mee!