De 5 essentiële punten die werkgeluk maken

TGIF of niet? Wat maakt voor jou werkgeluk?

Voor mij is het de balans tussen verschillende waarden die ik hecht aan en in mijn leven. Niet alleen mijn werkend bestaan maar het geheel. Waarom, kan jij je misschien afvragen.

Dat komt omdat het voor mij belangrijk is dat mijn werk in balans is met alle aspecten in mijn privé situatie.

Ben ik happy in wat ik doe voor werk dan straal ik dat uit, dan levert mij dat energie op, welke ik weer kan inzetten voor mijn gezin, sport, sociale contacten, familie, enzovoort.

Voel ik mij energieloos omdat ik de hele dag aan een minder leuk onderdeel van mijn business heb gewerkt of een naar gesprek heb gevoerd met iemand dan reflecteert dit ook in hoe ik reageer op mijn omgeving en is de neiging er om mijzelf terug te trekken of alle leuke afspraken af te zeggen aanwezig.

Maar ook houdt werkgeluk voor mij in dat ik tijd heb voor mijn kinderen, hierdoor kies ik ervoor om mama-middagen te hebben waarbij ik mijn aandacht alleen voor hen heb zonder dat er werk tussendoor springt. Oké het principe heb ik zo ingeregeld, tuurlijk komt het een keer voor dat iets mijn aandacht vraagt maar ook dan kies ik er bewust voor en zorg ik dat er een ander moment is voor mijn kinderen.

Ik wil mijzelf dus niet te pletter werken voor die ultieme carrière hoger, beter of meer omdat dit niet in lijn is met mijn waarden van het leven.

Kortom het gaat voor mij om de samenhang van alles. Niet alleen maar het werk wat ik doe, maar wie ik ben, wat ik te brengen heb, wat ik wil en belangrijk vindt dát doet er voor mij toe als het gaat om werkgeluk.

Uiteraard is dit voor iedereen weer anders.

Misschien kan jij wel denken, ja maar ik wil wel die ultieme carrière! En kijk je op een andere manier tegen jouw privé, sociaal, sportief- of gezinsleven aan, wat jij belangrijk vindt of hoe je de tijd waardevol indeelt, daarvoor heb je bijvoorbeeld geen mama-dagen nodig.

Alles is mogelijk, maar het is dus wel belangrijk dat jij gaat ontdekken wat jouw waarden zijn, hoe wil jij jouw leven inrichten, waar hecht jij waarde aan, wie ben je en wat wil je?

Als we kijken naar de theorie zijn er erg mooie modellen hierover te vinden.

De pijlers van werkgeluk worden veel al uit het model van PERMA gehaald, ontwikkeld door één van de grondleggers van de positieve psychologie Martin Seligman. In dit model onderscheid hij 5 elementen die als basis voor persoonlijk geluk en welzijn dienen.

Elk element moet weer drie eigenschappen hebben:

 1. Elk element moet bijdragen tot welzijn en geluk;
 2. Alle elementen zijn evenredig belangrijk;
 3. Elk element moet onafhankelijk van de andere elementen bepaald en gemeten worden

Het PERMA-model:

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

De uitgebreide omschrijving van het PERMA-model laat ik voor nu even. Super interessant overigens, maar dan wijden we net iets teveel uit.

Als ik dit model zelf ga vervormen naar de basis van sec het geluk op de werkvloer. Wat maakt nu dat iemand plezier heeft op, door, van zijn werk? Dan kom ik (en vele met mij) uit op de volgende punten;

 1. Autonomie

De vrijheid in de manier hoe jij jou werk doet geeft, hoe jij je werk indeelt, de mate van beslissingsruimte die je hebt, baas over je eigen agenda zijn en dingen doen vanuit een innerlijke drijfveer. Het geeft jou het gevoel van keuzemogelijkheid, zonder dat je leidinggevende in je nek staat te hijgen of dat je gedwongen voelt om het te doen zoals het ‘hoort’ of moet. Autonomie in je werk, de zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

 1. Persoonlijke groei

De mogelijkheid tot persoonlijke groei vanuit een werkgever gestimuleerd is natuurlijk heel prettig, maar welke groei kan jijzelf bewerkstelligen? Niet alleen de verplichte cursus of bijscholing is fijn en kan hierin bijdragen.  Echter juist kijken vanuit innerlijke drijfveren, zingeving, passie naar welke vaardigheden je wilt ontwikkelen, kennis die je wilt vergaren of hoe jij je talenten kan benutten of versterken is ontzettend belangrijk. Ook de juiste houding stimuleren bij jezelf is hierin helpend, nieuwsgierigheid, flexibiliteit, een open houding en denken in mogelijkheden zorgt voor een positieve mindset en creëert uitdagingen.

Ook successen en prestaties vallen hier onder, haalbare doelen stellen en deze behalen zorgt voor een boost in het zelfvertrouwen, wat het geluk en welzijn doet toenemen. En vier deze successen, hoe klein dan ook ;-).

 1. Zingeving

Doelbewust bestaan, het gevoel hebben dat je een bijdrage levert (aan een groter geheel), dat je het verschil maakt en dingen doet die ertoe doen. Al werk je aan één onderdeel van het grote project zonder dát essentiële onderdeel hadden jullie het niet voor elkaar gekregen. Geen nutteloze targets waardoor je niet weet waarvoor je het doet. Verbonden zijn met je werk, je betrokken voelen, volledig opgaan in je taak vanuit passie, ook wel Flow genoemd. Daarnaast wordt als onderdeel van meaning uit het PERMA-model vaak de Ikigai erbij aangehaald, een Japans concept. Hierin stel jij jezelf vragen om zo tot jou Ikigai (levensdoel) te komen en maken zij duidelijk dat als er een bepaald onderdeel mist er ook een gevoel blijft bestaan van onzekerheid, leegte, nutteloosheid of het niet hebben van welvaart. Mooi concept wat nog weer een stapje verder gaat.

 1. Relaties en persoonlijk contact

Sociale steun. Mensen zijn sociale wezens en maken onderdeel uit van een groep, het liefst één waarmee zij zich verbonden voelen. Binnen de groep collega’s het vertrouwen hebben, goed kunnen samenwerken, jezelf kunnen zijn is belangrijk. Het zijn al kleine dingen die jij kan doen die hieraan bijdragen, complimenten geven, waardering uitspreken, dingen delen en oprechte aandacht geven. Dan zorg jij voor die prettige sfeer waarin jij goed tot je recht komt en dat komt vanzelf weer terug bij jou!

 1. Vitaliteit

Een overvloed aan energie, levenskracht, je krachtig en energiek voelen op 4 dimensies lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel. Je sterk, fit voelen door te sporten en voldoende slaap (lichamelijk). Tevens beschikken over veerkracht, doorzettingsvermogen (mentaal), zelfbewustzijn, samenwerking (emotioneel) en betekenisvol bezig zijn (spiritueel) zijn belangrijke onderdelen van werkgeluk en zorgen voor de juiste balans in vitaliteit. Deels ook al terug te vinden in zingeving en persoonlijke ontwikkeling.

Kortom er is veeeeel over te zeggen en in allerlei theorieboeken, internet en door veel coaches wordt hier genoeg aandacht aan besteed.

Voor mij is het dus niet alleen het geluk op de werkvloer die mijn totaal geluk maakt, vandaar dat ik ook Loopbaancoach voor Droombanen ben. Hier nemen we het totaalconcept in mee. Niet alleen wat je doet, waar je dit doet, voor hoeveel geld je dit doet, voor wie je dit doet, maar met name verrijkt dit mijn leven?! Is dit in balans met ….? Hoe is mijn energie na de werkdag zodat ik nog over heb voor nog meer belangrijke waarden in mijn privéleven.

Het is MEER, zoveel meer dan alleen werkgeluk. Ga voor het totaalplaatje, kies voor jouw totale geluk met als onderdeel jouw werkgeluk.

Liefs,

Werkstress in 3 stappen aanpakken

 • Nóg meer workload.
 • Die deadline haal ik nooit!
 • Mijn baas zit er bovenop, ik krijg geen ruimte.

Werkstress, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. En weet je, het is niet eens verkeerd om stress te ervaren. Het is eigenlijk soms best goed, het helpt je beter te presteren, je bent scherp, mist niks en verzet vaak bergen met werk.

Als je vervolgens maar de mogelijkheid hebt, krijgt én neemt om weer te ontladen. Dit kan direct na de stressvolle situatie door te ontspannen op jouw manier. Of als het een periode van stress is geweest doormiddel van een rustigere periode die volgt, vakantie of een ander project welke minder van je vergt.

Dit is voor heel veel mensen prima te managen, maar merk je na het weekend dat je niet bent opgeladen, blijft je van vakantie naar vakantie leven of duurt deze stress periode heel lang en is er geen mogelijkheid tot ontladen. Dan bouwt de spanning alleen maar op en teer je in op je reserves.

Steeds meer signalen komen naar boven drijven, sommige heb je nog niet eens door en sluimeren op de achtergrond of je wuift ze weg:

‘Ach dat gebeurt iedereen weleens’

of

‘Ik heb niet goed geslapen en hierdoor meer koffie nodig’

maar ook

‘Even maar niet sporten, de energie is er niet’

Langzaamaan is er sprake van overspannenheid of chronische stress.

Je hebt inmiddels onder andere;

 • Moeite met concentreren;
 • Stijve nek/schouder of pijnlijke onderrug;
 • Je maakt meer fouten;
 • Reageert prikkelbaar naar je omgeving (werk en privé);
 • Slaapt slecht.

Maar je wilt toch die promotie, je wilt groeien. En iedereen houdt die ballen hoog, dus jij moet dit ook kunnen. ‘Ze nemen geen zwakke mensen aan’ of ‘dit wil ik toch? Dus kom op!’

Kortom je gaat dat stapje extra zetten, zorgt ervoor dat je harder, beter, meer werkt, maakt overuren om het bij te benen en voert steeds meer controle uit op het proces. Tevens stop je met sporten, sociale activiteiten, eet slechter en naar buiten gaan zit er écht even niet in want….. geen tijd, zin, moe enzovoort. Hierdoor wordt de cirkel alleen maar verder in stand gehouden.

Het stressmechanisme blijft door lopen en uiteindelijk weet jij niet meer hoe of wat. Die burn-out ligt op de loer.

EN DAT WILLEN WE LIEVER NIET!

De drie belangrijke stappen die hierboven allemaal niet opgevolgd worden zijn de stappen die jij nodig hebt om jouw werkstress te managen:

 1. Herkennen
 2. Erkennen
 3. Bewaken

Dat is het stappenplan, maar ja HOE doe je dat?

 1. Herkennen

Door bewust stil te gaan staan bij hoe jij je voelt op dat moment ga je signalen van je lichaam, emoties/gevoel, gedachten en gedrag opmerken. Hetgeen onbewust aanwezig is komt meer op de voorgrond en je wordt je steeds meer bewuster van hoe jij op situaties reageert, wat jouw stress brengt. Voor iedereen is dit namelijk weer anders.

Mindfulness of mediteren is hierbij een helpend middel en nee het is geen hocus pocus gedoe of geitenwollen sokken praktijk. Het is een mentale training dat onze basislijn van stress verlaagd en onze aandacht en focus een BOOST geeft. Geef het eens een kans, wie weet levert het je wat op!

 1. Erkennen

De signalen die je opmerkt mag je ook serieus nemen. We hebben vaak de neiging om deze ergens onder te schuiven en ons EGO is daar een hele belangrijke in. Onze gedachten en overtuigingen zorgen namelijk voor een vertekend beeld van de werkelijkheid.

‘Ik moet even doorzetten want….. ‘

‘Iedereen heeft én een drukke baan én een druk sociaal leven én sport én heeft tijd voor een partner/gezin, dus dat moet ik ook gewoon kunnen’

‘Stress hebben is alleen voor zwakke mensen, ik ben stressbestendig’

‘Als ik nu niet door blijf gaan dan gaat die promotie vast naar mijn collega’

Blijf je hiernaar luisteren dan ga je dus door. Mild zijn naar jezelf hierin is key!

Aan de slag met je overtuigingen, deze gaan uitdagen (Is dat eigenlijk wel zo?). Erkennen dat jij er moeite mee hebt, last van hebt of gevoel onder druk te staan is best lastig. Het vergt kwetsbaar op stellen naar jezelf en je omgeving toe. Dit kan beangstigend zijn of gevoel van onzekerheid oproepen,

 • Angst om als minderwaardig te worden gezien
 • Angst voor verlies van baan, steun of groeimogelijkheden
 • Angst om gekwetst te worden

Echter doe je dit niet dan kan je het ook niet gaan veranderen, dus waar kies je voor? Het is juist moedig om je open stellen en aan te geven dat het zo niet verder gaat, grenzen te stellen en kwetsbaar te zijn. Uit je comfortzone stappen is spannend.

 1. Bewaken

Door uit te gaan zoeken wat jou helpt, energie geeft (en kost), hoe jij oplaadt, hoe je grenzen kan aangeven ga je leren hoe jij jouw stresslevel kan verlagen en bewaken.

Nieuwe vaardigheden aanleren en verandering aanbrengen in jouw dagelijks leven kost tijd en voor iemand die in de stress zit dan kost vaak nog meer aandacht en energie. Wil je te snel en te veel, dé valkuil als je in een ongewenste situatie zit, dan is het haast gedoemd te mislukken. Ga dus voorzichtig te werk, stap voor stap.

Kies 1 verandering uit die jij 1 maand lang gaat toepassen.

Even een heel kort concreet voorbeeld:

‘Ik ga meer mijn grenzen aangeven op mijn werk door op hulpvragen van andere te antwoorden met ‘Ik zal even mijn agenda checken en laat het je nog weten’, hierdoor win ik voor mijzelf tijd om te onderzoeken of het écht uitkomt om dit voor diegene te doen voor ik direct JA zeg en achteraf spijt heb’.

OF

‘Ik ga elke dag minimaal 2x een moment voor mijzelf nemen om stil te staan en ontspanning op te zoeken in welke vorm dan ook’

Evalueer dan met jezelf of je nog een andere verandering erbij kan pakken of nog even doorgaat met hetgeen je aan de slag bent.

Het is geen quick-fix maar er zijn soms kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Wil je nog meer inzicht in hoe het stresssysteem werkt, tips over hoe jij hier mee aan de slag kan?

Doe mee met mijn webinar;

Tot dan!

Grenzen (h)erkennen en bewaken.

Vind jij het moeilijk om te ontdekken waar jouw grenzen liggen? Merk je vaak achter af dat je spijt hebt omdat je hebt toe gezegd? Raak je hierdoor uit balans, ben je meer gestrest, (over)vermoeider of heb je minder energie dan je zou willen? Herken jij jezelf hierin? Goed moment om er iets aan te gaan doen!

Stel toch eens je grens! Zeg eens wat vaker nee of wees niet bang!

Allemaal goedbedoelde advies die jij vast voorbij hebt horen komen. Maar ja, hoe doe je dat?

Herkennen

Allereerst is het belangrijk om je grens te herkennen.

 1. Persoonlijk

Grenzen zijn voor iedereen anders, gewoon omdat iedereen weer anders in elkaar steekt. De een vind het fijn om in een kantoortuin te werken en de ander werkt liever met een paar mensen in één ruimte of helemaal alleen.

De één wilt graag weten waar hij/zij aan toe is en werkt het prettigst met duidelijke kaders en regels. Terwijl de ander dit als benauwend ervaart en liever flexibiliteit en vrijheid profileert.

Kortom ga eerst eens na hoe dat voor jou is, welke omgeving werk jij het prettigst, welke manieren hanteer jij? Observeer jezelf.

 1. Ontdek hoe je grenzen kan voelen

Als je het lastig vindt om je grenzen te voelen, kun je het beste op zoek gaan naar signalen. Door hierbij stil te staan word jij je bewuster van jezelf, leer je van jezelf.

Start eerst eens door terug te kijken op een situatie, vraag jezelf af

 • Hoe voelde het toen het je te veel werd?
 • Waren er lichamelijke veranderingen zoals druk op de borst? Hoofdpijn?
 • Waren er bepaalde emoties, bijvoorbeeld voelde je tranen opkomen? Of werd je zenuwachtig? Geïrriteerd?
 • Waren er bepaalde gedachtes? Zoals:
  • ‘Ik wil niemand teleurstellen’
  • ‘Ik durf het niet’
  • ‘Ze vinden mij vast lui/geen teamplayer als ik nee zeg’
  • ‘Ik voel mij verantwoordelijk’
  • ‘Ik wil niet overkomen als een zeur’
  • ‘Hup schouders eronder en door’

Hoewel het niet prettig voelt, zijn deze reacties heel nuttig: je kunt ze gebruiken als waarschuwingssignalen. Zij laten je zien dat je een grens aan het overschrijden bent.

 1. Waarde achter het grensoverschrijdende gedrag.

Waarom doe jij wat je doet? Vanuit welke gedachte handel jij? Welke waarde schuilt hierachter?

Als de manager vraagt ‘pak jij dit op?’, doe jij dat. Waarom?

 • ‘Als iemand iets vraagt dan moet ik dat doen, zeker als diegene hoger in de hiërarchie staat dan ik’ -> WAARDE: respect, samenwerking (hoort), teamplayer.
 • ‘Het is egoïstisch om nee te zeggen’-> WAARDE: klaar staan voor de ander, je medemens helpen.
 • ‘Doe ik het niet dan maak ik geen kans meer op die promotie’ -> WAARDE: persoonlijke ontwikkeling

De waarde achter je gedrag inzien wil nog niet zeggen dat je het dan rechtvaardigt of dat de manier hoe jij deze waarde hanteert goed voor je is.

Laten we de laatste eens als voorbeeld uitdiepen. Doordat er angst bestaat voor het niet verder kunnen ontwikkelen als je nee zou zeggen tegen je manager doe jij wat je gevraagd wordt. Hierdoor blijf jij jezelf wegcijferen, doe je de rotklussen, verlaag je daarmee je energie, raak je geïrriteerder, ben je minder scherp en kan je fouten maken. Kortom promotie zit er niet meer in.

De vraag is dus hoe kan jij de waarde die erachter schuilt blijven behouden zonder het destructieve gedrag?

Waarde persoonlijke ontwikkeling, kansen op promotie -> onderdeel hiervan is mijn talenten benutten (waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen), hiermee hou ik mijn energielevel hoog én presteer ik beter. Dat wil zeggen dat (leren) nee-zeggen hier ook onderdeel van vormt, prioriteiten stellen, focus behouden. Dat houdt echter ook in mijn angst confronteren.

Hier kan ik natuurlijk ook weer een heel hoofdstuk over schrijven, maar voor nu doe ik dat niet, dan wijd ik te veel uit.

Erkennen

Erkennen dat jij ook grenzen hebt is ook onderdeel van dit proces. Je bent mens, toon compassie met jezelf, wees lief voor jezelf.

TIPS:

 • Gun jezelf tijd om te oefenen, fietsen is je ook niet in 1 dag gelukt ;-).
 • Behoud je geduld met jezelf, ‘ik mag dit moeilijk vinden’.
 • Oordeel niet op momenten dat het ‘weer niet gelukt is’, maar zie het als een leermoment. Yep, die heb je nu eenmaal nodig, iets met vallen en opstaan?
 • Sta stil bij kleine successen, ‘ik voelde dat ik mijn grens overging’ ‘ik herkende die gedachte’, wees hier trots op en focus je hierop.

Bewaken

Naast het herkennen komt dan nu ook het bewaken.

 1. Oefen

Je kan nu signalen opmerken, de eerstvolgende keer kan je gaan oefenen. Wees hierin ook weer mild naar jezelf en start met een makkelijke situatie, want nee zeggen is al moeilijk genoeg.

TIPS:

 • Win wat tijd voor jezelf, stel je definitieve antwoord uit;
  • Ik moet even mijn agenda checken, ik kom er bij je op terug
  • Ik zal er over nadenken en laat het je weten
 • Stel kaders
  • Oké, maar over 5 minuten moet ik weer verder
  • Laat mij dit even afmaken en dan kijk ik even met je mee

Een beetje nee zeggen is een goede oefening, zo leer je steeds beter om helemaal nee te zeggen.

 1. Laat je niet verleiden

Complimenten krijgen is fijn, maar daardoor hoef je niet van je pad af te wijken.

→ Jij weet dit zo goed of jij bent toch altijd zo goed met …., wil je mij even helpen?

TIP: Bedank de ander voor het compliment maar blijf bij je besluit. Die veranderd namelijk niets aan de situatie.

 1. Help jezelf te herinneren

TIP: Gebruik hiervoor praktische handvaten zoals een post-it op je computer met een betekenisvol woord, zin of plaatje die jou sterkt in het NEE zeggen. Of gebruik je telefoon en zet op verschillende momenten in de week en/of dag een herinnering, zodat deze jou niet laat vergeten je grenzen te blijven bewaken.

Blijf je hier nu tegen aanlopen? Of lukt het je maar niet om de grenzen te (h)erkennen en/of bewaken?

Plan dan een gratis sessie in zodat we samen kunnen kijken naar wat jij nodig hebt!

Het proces van mijzelf toestaan om te ‘niksen’

Aiaiai wat blijft het toch een innerlijke strijd die af en toe gaande is.

Naast mijn baan als Droombaancoach heb ik ook nog een andere baan van 3 dagen. Dat betekent dus in mijn geval dat ik van de werkweek 2 dagen ‘over’ heb om aan mijn eigen business te besteden, deze worden ook nog eens in de middag onderbroken door mijn lieve kinderen. Je snapt het waarschijnlijk al, ik MOET van mijzelf (niet van iemand anders) in die uren dus productief zijn, effectief zijn, alles gedaan krijgen, doorwerken, gefocust zijn enz. Wat ik dus deed, yep nu niet meer, was voor ik de kinderen wegbracht naar school laptop al open en aan, spullen klaar gelegd, to do al scherp zodat als ik terugkwam ik kon gaan! Efficiënt toch? Door de gedachten van effectief /productief moeten zijn, is er logischerwijs geen ruimte voor ontspanning, voor even wat anders dan werk, even niksen, of wat dan ook.

Maar deze manier van werken leverde mij veel spanning op, het moest zo gebeuren, ik zat in verkramping achter mijn laptop, creëerde spanning in mijn lijf, mijn creativiteit vloog de deur uit en ik zat op slot. Niks productief, effectief of gefocust bezig zijn, nee ik zat met mijzelf in de knoop en werkte mijzelf alleen maar tegen. Dit werkte uiteraard ook negatief in mijn business en in mijn leven door. Ik kreeg geen werk gedaan (niet op de manier, hoeveelheid of snauwde regelmatig tegen de kinderen, probeerde ook tijdens deze tijd met hun te werken (want ik had nog niet genoeg kunnen doen), mijn energieniveau kwam steeds lager te liggen en leuke sociale of sportieve activiteiten werden afgezegd, goede gesprekken met mijn partner leven uit en het was vooral hangen en Netflixen.

Okay, conclusie: DIT werkte dus niet….

De vraag die dan rijst is ‘HOE kan ik het dan anders doen?’

Want stel dat ik het wel doe, ruimte nemen voor ontspanning, dan voelt dat niet goed want ik had toch zoveel nuttiger kunnen zijn? Ik had toch zoveel meer kunnen doen? Hoe schakel jij deze gedachten dan uit?

Waarde, is het antwoord.

Welke waarde geeft het jou om op deze manier bezig te zijn, welke waarde hanteer jij t.a.v. je bedrijf, werk, jezelf?

Ik besloot dat het anders mocht zijn, dat ik het mijzelf gunde om vanuit ontspanning, vanuit rust, op een andere manier met mijzelf en mijn business om mocht gaan. En hierdoor heb ik voor mijzelf een aantal nieuwe gewoontes gecreëerd, o.a.:

 • De ochtend start ik met schrijven in mijn ‘five minute journal’. Bewust stilstaan bij waar ik dankbaar voor ben, wat ik voor deze dag wens en mijn intentie/affirmatie voor de dag. Hierdoor zet IK de toon en laat ik mij niet leiden door andere, omstandigheden, werk, druk, het zorgt ervoor dat ik bepaal hoe ik mij voel die dag.
 • Ook heb ik bewust aandacht voor de kinderen in de ochtend, geen half oor, niet toch bezig met telefoon, laptop, werk zaken.
 • Verder zorg ik dat ik de dagen dat ik werk, of het nu mijn loondienst baan of eigen bedrijf betreft, momenten van zelfzorg toepas. De ene keer is het tijd nemen voor uitgebreide meditatie, andere keer bewust genieten van een kopje koffie, ruimte om bewust te ademhalen, naar buiten staren, ogen sluiten, tijdschrift lezen, wandelen in het park, sporten of noem het maar!

Ik KIES hiervoor, dat betekent dat ik heb stil gestaan bij wat ik nodig heb, mijn behoefte, mijn verlangen, dat ik de verantwoordelijkheid heb genomen voor mijn mate van stress, mijn productiviteit, creativiteit, mijn plezier in het hebben van eigen bedrijf, mijn energieniveau gedurende de dag, mijn LEVEN. Waardoor ik er zoveel meer voldoening uit haal, waardoor ik met een glimlach achter mijn PC zit en deze blog typ, waardoor ik straks ook energie heb voor mijn kinderen die uit school komen en ik ook een leuke partner blijf voor mijn man.

Ook alvast even wat antwoorden op vragen die nu mogelijk nog bij jou bestaan na het lezen van bovenstaande:

NEE, het lukt mij nog niet altijd om deze balans te vinden of ruimte te nemen voor mijn nieuwe gewoontes, maar hier sta ik nu wel meer bij stil en het is veel vaker een bewuste keuze die ik dan maak om iets wel/niet te doen.

JA ook ik vind het dus nog steeds soms lastig om die gedachten opzij te zetten en meer voor mijzelf te kiezen, want ja ze zijn er af en toe ook gewoon…… Wel herken ik ze eerder, sta ik hier meer bij stil én probeer ik te kijken of ze mij op dat moment helpen of tegen werken. Want soms is het ook fijn om gefocust bezig te zijn, hard te werken, productief en effectief te zijn, als dit lukt afgewisseld wordt met de ontspanning. Mis ik mijn creativiteit, dan kies ik er vaak voor even wat anders te gaan doen, al is dat maar voor 5 of 10min, dát kan al voldoende zijn.

JA soms raak ik mijn geduld ook wel eens kwijt richting mijn kinderen, ben ik drukker met mijn telefoon dan aanwezig in het moment, zit ik op de bank te Netflixen of ga ik niet sporten, sociaal doen of wat dan ook.

Steeds vaker is het wel ook een bewuste keuze, ik wil grenzen stellen naar mijn kinderen, voor mijzelf en voor hen om te leren, ik wil iets noteren om te onthouden/iets opzoeken/laten zien op mijn telefoon. Ik heb behoefte aan gedachteloos een serie te volgen, geen zin in gesprekken te voeren maar liever een tijdschrift op de bank te lezen dan naar die verjaardag of andere sociale activiteit te gaan. Of mijn lijf sputtert tegen en geeft aan dat sporten nu niet zo handig zou zijn en kies ervoor alleen die sauna te bezoeken die ik mijzelf normaal pas gun na sportief bezig te zijn geweest.

Door dit te veranderen merk ik dat het makkelijker gaat, dat ik mij minder zorgen maak om hoe, wat, wanneer mijn business verder groeit, dat ik vertrouwen heb, dat mijn creativiteit wordt aangesproken, dat ik bezig ben met wat IK leuk, fijn, prettig vindt. En ja dat maakt verschil, enorm veel verschil. Yep, er zitten zeker dagen (soms een hele week) tussen waarin dit niet lukt, waarin ik weer vastloop waarin ik merk bij mijzelf ‘dit werkt niet’.

Ik leer

Ik ontwikkel

Ik maak keuzes

Ik ben mij bewust

Ik ben er mee bezig

Ik ben lief voor mijzelf

Het is een proces……..

Liefs,

Comfortzone

Heeeeeerlijk, lekker veilig, vertrouwd en zonder zorgen. Of toch niet?

De comfortzone wie kent hem niet. Hij is er bij iedereen, voor de ene iets meer aanwezig dan bij de ander, maar iedereen heeft hem. En iedereen zal hem ook vast herkennen of ervaren hebben.  Ik ook…..

Buiten de comfortzone stappen is best spannend, soms gewoon echt eng. Die angst kan je belemmeren om datgene te gaan doen wat je wilt, waar je van leert en uiteindelijk door groeit. 

Het gaat in deze kwestie om de vraag:

‘Wat is het je waard?’ 

Op het moment dat iets je niet perse meer zou kunnen brengen of als het niet iets is wat écht in lijn ligt met waar je naar toe wilt of wat je verlangen is. Dan is het maar de vraag of het ‘t waard is om buiten je comfortzone stappen en die angst te ervaren. 

Is het echter iets waarvan jij het gevoel hebt ‘JA dit gaat gaaf worden’ of ‘dit gaat er zorgen voor dat ik de volgende stap in mijn (werkend) leven kan maken’, misschien kies je er dan wel voor om tijdelijk die angst te ervaren. 

Want dat is het, het is máár tijdelijk. Het kan soms lang voelen en veel nare sensaties bij je teweeg brengen, zoals zweten, buikpijn, misselijk of overal spierspanning soms resulterend in fysieke pijnen of daadwerkelijke klachten. Naast dat het deze sensaties kan opleveren maken je gedachten ook overuren.

 • Kan ik dit wel?
 • Ben ik wel goed genoeg?
 • Wat zullen andere wel niet van mij denken?
 • Hoe zal de ander reageren?
 • Als ik dit ga doen heb ik straks dan nog wel een baan/vriend(in)/goede relatie met die collega?

En noem het maar op!

Dat is natuurlijk niet prettig, maar als je weet dat dit voor de korte termijn is en het je voor de langere termijn zoveel meer kan opleveren, dan kan je er dus voor kiezen om deze nare zaken te aanvaarden en te accepteren. Omdat je weet wat het je kan opleveren. Is dit echter nog niet helemaal duidelijk dan is het best moeilijk om de eerste stap te zetten.

Het boek ‘feel the fear and do it anyway’ heeft mij een nieuwe motivatie gegeven. In combinatie met mijn kennis van de acceptance and commitment therapy heb ik deze cirkel gecreëerd.

cirkel van comfortzone naar groei

Ook hier zie je de verschillende fases.

 1. De comfortzone 
 2. De angst zone
 3. De leer zone
 4. De groei zone

Hier staat nog niet in wat voor jouw de waarde is om deze fases door te lopen.

Wat jouw verlangen is.

Dat ontdekken doe ik graag samen met jouw, zodat we ook samen die angst aan kunnen gaan, zodat jij durft die stappen te ondernemen die jou laten leren en groeien om uiteindelijk die droombaan en dat droomleven vorm te gaan geven.

 

Verlangen I Verantwoordelijkheid I Voldoening

ABC-cirkel

Als het gaat over stress dan hebben we het bijna in dezelfde alinea vaak over ontspanning, want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zit je namelijk in de stress, ben je aan het piekeren of maak jij je ergens zorgen over dan heeft dat invloed op de mate van spierspanning in jouw lichaam. Dat komt door het (ortho)sympathisch systeem, welke in werking wordt gesteld op dit soort momenten, reageert als zijnde ‘overleven’.

Dat komt voort uit de tijd dat wij als oermens in de wildernis wel MOESTEN reageren op deze manier, het zogenoemde;

FIGHT or FLIGHT – mechanisme

Want als er een leeuw achter je aan zit dan is het best handig als je harder kan rennen dan je ooit voor mogelijk had gehouden of als jij je enkel verstuikt tijdens een vlucht je gewoon kan doorlopen zonder dat je dit voelt of als je weeën beginnen terwijl er een aanval op jouw dorp gaande is jouw lichaam de weeën stopt tot je weer in veiligheid bent.

Ook nu nog kom je verhalen tegen waarin wonderbaarlijke dingen gebeuren die met dit systeem te maken hebben. Bijvoorbeeld jezelf uit een omgevallen (brandende) bus redden terwijl je één arm bent verloren zonder dat je dit voelt of iemand lukt het om een boomstam op te tillen omdat een geliefde hier onder ligt.

Kortom je put uit ongekende krachten doordat het hormoon adrenaline wordt aangemaakt, een kortdurend stress hormoon, welke jou in staat stelt om datgene te doen wat zorgt voor de beste overlevingskansen. Maar ook op je werk presteren onder druk, scherp zijn bij een presentatie die je geeft of bij een sportwedstrijd maximaal kunnen geven zijn voorbeelden in het dagelijks leven waarbij stress gezond is.

Duurt stress nu heel lang dan wordt de kortdurende werkende stof adrenaline vervangen door het hormoon cortisol, de langdurig werkende variant. En deze is ook de ‘venijnigste’ van de twee, want deze kán ertoe leiden dat er mentale en fysieke problemen kunnen ontstaan.

Om een paar te noemen;

 • Nervositeit
 • Burn-out
 • Angst
 • Een verzwakt immuunsysteem (vatbaarder voor infectie en bacteriën)
 • Hoge bloeddruk
 • Huidirritaties of problemen
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Concentratieproblemen

Ben je hierin terecht gekomen dan is het logisch (en nodig!) dat je eerst naar de huisarts gaat en gaat uitsluiten of er niet iets ernstigs aan de hand is. Je beland in het medisch circuit van onderzoeken, testen en gaat van specialist naar specialist. Specialisten die waarschijnlijk allemaal vanuit eigen perspectief de juiste medicijnen of behandelingen voorschrijven. Soms ook écht helpend, maar ook regelmatig een pleister op de wond, een middel om datgene te onderdrukken wat er werkelijk aan de hand is.

Inmiddels ben je alweer vele maanden verder en het lijkt van kwaad tot erger te gaan met je, want ook van dit proces ontwikkel je stress, maak jij je zorgen of loop je te piekeren.

Hoe doorbreek je nu de vicieuze cirkel waar je in terecht bent gekomen?

Het gaat om herkennen van jouw eigen stress signalen en dan al vele malen eerder, zodat je de bovenstaande problemen voor bent. Door je bewust te zijn van jouw gedrag, lichaam en gevoelens/emoties kan je verandering aanbrengen in je leven. Nee dat is niet makkelijk, maar vergt verantwoordelijkheid nemen voor jouw gezondheid. Aandacht geven aan jezelf, grenzen stellen, tijd vrij maken voor ontspanning, loslaten en nog zoveel meer.

Deze vicieuze cirkel ken ik als de ABC-cirkel, het ene leidt tot het andere, van A (stress/zorgen/piekeren), naar B (spierspanning) en dan naar C (toename van klachten) om vervolgens weer uit te komen bij A.

Herken jij deze cirkel bij jezelf? Ben je echt helemaal in de cirkel beland en zie je geen uitweg meer, heb je ernstige vormen van mentale of fysieke problemen contact dan eerst je huisarts, de aangewezen persoon om voor en samen met jou de juiste fysiek en mentaal ondersteuning te zoeken.

Of misschien zit je nog in het voorstadium van deze cirkel, dan is het des te meer belangrijker dat jij verandering teweeg gaat brengen!  Of wellicht wil je wel preventief hier mee aan de slag omdat je wel degelijk regelmatig stress ervaart of hebt ervaren? Voor beide partijen heb ik iets super waardevols voor jou! Ik heb namelijk een GRATIS challenge ontwikkelt die jou in dit proces kan helpen. De challenge ‘in contact met jouw signalen’, hoe herken je stress, start 20 januari, doe jij met mij mee?

Check deze link voor meer informatie en de kans om je aan te melden,

Zie je de 20ste!

Liefs,

MIJN STRESS VERHAAL

Ik rij naar het werk en merk aan mijn lijf dat er iets niet goed zit, ik heb buikpijn, hoofdpijn, gespannen spieren in mijn nek, mijn ademhaling zit hoog, merk irritatie bij mijzelf op en degene die voor mij te langzaam rijdt krijgt een uitbrander van jewelste (natuurlijk wel in de veilige comfortzone van mijn eigen auto, maar toch).

Wat is er toch? Waarom voel ik mij zo? Ach ja gaat vanzelf wel weer over, even doorpakken vandaag.

Als ik langzaam de parkeerplek op draai, zucht ik even, weer een nieuwe dag…..

Ik plak mijn glimlach op mijn gezicht en loop naar binnen. Zeg iedereen gedag en start op. Bekijk mijn agenda voor vandaag, geen moment van rust zie ik al, gaan we weer! Naast de afspraken ligt er ook nog een ToDo lijstje die ‘even tussendoor’ opgepakt moet worden en zie ik dat mijn mailbox weer aardig gevuld is. Belletjes naar verschillende personen, rapportages nalezen, afspraken verzetten, voorbereidingen treffen voor volgende week enz.

Ik merk dat de hoofdpijn erger aan het worden is en neem een paracetamol en een kop koffie even wakker worden. Dit kan ik er nu niet bij hebben, ik moet scherp zijn vandaag.

Aan de slag, focus mij volledig op wat er te doen is, loop van het overleg direct naar de eerste afspraak van vandaag. Deze loopt uit en tekent de hele dag (lees: ik ren mij rot). Lunchen doe ik in mijn eigen kamer half achter de laptop en half pratend met een collega, even geen behoefte aan de lunchruimte met alle drukte en die administratie loopt achter.

Einde van de dag (pfieuw gehaald!), vermoeid, chagrijnig, leeg, sjok ik naar de auto. Ik was eigenlijk nog van plan om te sporten, maar denk dat ik daar geen energie meer voor heb. Ook kook ik niet maar kies ik voor de makkelijke weg en bak een pizza, hangend op de bank kijk ik televisie. ’s Avonds in bed lig ik lang wakker en denk aan wat er morgen nog moet gebeuren, wat ik ben vergeten vandaag, mijn hoofd stopt niet en er volgt een onrustige nacht. Verstijfd word ik vermoeid wakker, een nieuwe dag…..

Hierboven staat één van de dagen beschreven die ik zelf heb ervaren, tussen de regels door lees je dat er al veel signalen waren die STRESS gerelateerd zijn. Gelukkig heb ik kunnen voorkomen dat ik uitviel op het werk, maar er zijn zat mensen die wel de bedrijfsarts moeten inschakelen en dagen, weken, maanden nodig hebben om terug te keren. Namelijk 1 op de 6 mensen valt uit!

Als stress te lang duurt dan gaat dit te kostte van jouw gezondheid, het heeft effect op je fysieke en mentale gesteldheid. En dat kan vergaande gevolgen hebben! De zin,

‘Je gaat niet dood van stress’

Klopt, maar van de gevolgen van langdurige stress wel! Al eerder heb ik het gehad over de verschillende systemen in ons lichaam die hier mee te maken hebben, maar wil je hier nu meer van weten én wil je leren om met jouw stress signalen in contact te komen zodat jij ze kan herkennen voor het te laat is? Doe dan mee met de GRATIS challenge ‘in contact met jouw signalen’.

Via de website kan je hier meer over lezen en je aanmelden, klik hier:

https://www.flowworx.nl/workshops-challenges/gratis-challenge/

De beste versie van jezelf

5 Tips om de beste versie van jezelf te worden.

1. Stop met jezelf te bekritiseren

Wees eens lief voor jezelf en sta stil bij wat je allemaal doet of hebt gedaan. Het klinkt misschien als één of ander zweverig iets, maar echt, je verhoogt je stress als je jezelf afwijst. Zeg tegen jezelf na een sollicitatie dat je het ondanks de angst die je voelde nog goed hebt gedaan. Bedenk dat vrijwel iedereen na een presentatie dingen bedenkt die hij of zij beter had kunnen doen. Daardoor leer je van een ervaring en doe je het een volgende keer beter.


2. Ga na welke kwaliteiten je ook kunnen belemmeren

Behulpzaam zijn is iets moois, maar als het je belemmert om ‘nee’ te zeggen tegen zaken die jouw geen energie geven, zit je jezelf dwars. Dan kan jij jezelf niet presenteren met juist die energie die pakt, je straalt niet, en dat kan er zo maar voor zorgen dat jij die baan nét niet krijgt.


3. Herken je angst en pak deze aan

Eén van de meest voorkomende belemmering voor de beste versie van jezelf is vaak angst. Angst komt voort uit negatieve gedachten: ‘Anderen doen het vast beter.’ ‘Wat stel ik eigenlijk voor.’ Onderzoek wanneer je de angst eerder hebt ervaren in je verleden. En probeer de angst te zien als iets van toen. Zo’n angst hoeft niet je leven te bepalen.
Maak in je fantasie een filmpje over jezelf zonder deze angst. Zie heel nauwkeurig voor je hoe je je gedraagt, hoe je contact maakt, wat je vertelt over jezelf en bedenk wat je talenten zijn. Zie jezelf presteren zonder door de angst in beslag genomen te worden. Bedenk dan de eerste stap die je in het hier en nu kunt zetten.


4. Voel je fysiek vrij

Een vrijere lichaamshouding hoort ook bij die beste versie van jezelf. Maak hier gebruik van! Zorg dat je sport, danst, actief creatief bezig bent in je vrije tijd. Bewegen helpt je te voorkomen dat je bevriest door angst. Door op momenten dat jij de beste versie van jezelf wilt laten zien terugdenkt aan die ervaringen voel je de energie weer door je lijf stromen. Dit helpt jou om in dat moment diezelfde energie en kracht in te zetten en zo jezelf te presenteren op de manier dat iedereen denkt WOW wat overtuigend!


5. Doe wat je blij maakt

Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn jou talenten? Waar krijg jij die FLOW van als je er mee bezig bent? Oordeel niet over jezelf maar verschuif die aandacht naar waar jij goed in bent en energie van krijgt. Zo maak je contact met je motivatie, je verlangen, je liefde. Vaak maakt juist dát je overtuigend en oprecht. Dan ben je op je best.

Eigen ervaring

Maandagavond 19:30, energieloos en verdrietig zit ik op de bank. De start van mijn werkweek begint morgen…. Ik voel mij rot, merk dat ik niet scherp ben op het werk, denk dat ik geen ‘goede moeder’ ben omdat ik vind dat ik onvoldoende geduld kan bewaren, soms gedachten heb dat ik ze achter het behang wil plakken en mijn partner krijgt, naast de frequente snauw, ook nauwelijks meer liefdevolle aandacht van mij gewoon omdat ik de puf niet heb. Ook voel ik mij lichamelijk niet goed, heb regelmatig last van hoofdpijn, opgeblazen gevoel in mijn buik, spanning in mijn spieren van nek en schouders, slaap ik slecht en pieker ik mij rot. Ik trek mij terug op mijn werkkamer, zoek geen collega’s op, irriteer mij snel aan situaties, trek veel zaken persoonlijk aan en ben labiel in mijn emoties. Ook spreek ik nauwelijks meer af met vriendinnen en sport heb ik niet meer opgepakt na mijn tweede bevalling. Mijn tweede dochter is een half jaar oud en ik worstel met de hernieuwde balans en rollen in mijn leven als moeder van twee, vrouw, werknemer, vriendin, zus, dochter en vergeet te zorgen voor mijzelf…..

Dit is mijn situatie eind 2015/begin 2016.

Mijn omgeving merkt dit aan mij en geeft mij feedback, iets wat ik op dat moment helemaal niet kan handelen en wuif het dus ook vervolgens aan de kant. Toch begint er onbewust ook iets te knagen en dat wordt steeds sterker, DIT GAAT ZO LANGER NIET en ik besluit om een dag minder te gaan werken door ouderschapsverlof in te zetten. Helaas verloopt ook dit nou niet echt bepaald soepel en pas 5 maanden later kan dit ingezet worden, waardoor ‘het lopen op je tandvlees’ alleen maar erger lijkt te worden. Tevens ga ik langs bij de huisarts, een fijn gesprek met begrip vanuit haar kant wat mij goed doet. Ik krijg een verwijzing voor de psycholoog (waar ik uiteindelijk geen gebruik van heb gemaakt) en advies om weer sport op te pakken, wel iets wat ik leuk vind zegt ze nog.

Het voorjaar 2016 breekt aan en ik werk 3 dagen. Plezier nee dat het ik nog steeds niet, iets meer balans is er wel gekomen. Ik heb mijn oude sport hockey weer opgepakt en ben ook gaan kickboksen in het park, heerlijk buiten zijn en het is fijn om even mijzelf in het zweet te werken. Ook ben ik mij gaan verdiepen in hoe ik mijn energieniveau kan verbeteren middels voeding en start met een koolhydraat-arme leefstijl met ondersteuning van vitamines.

Langzaamaan komt er steeds meer balans en de zomer is heerlijk, op vakantie in Frankrijk wordt de positieve werking van mijn hernieuwde voedingsleefstijl bevestigt. Want ja géén croissants of stokbrood in Frankrijk is natuurlijk geen optie (voor mij in ieder geval niet). Ik ga mij dus te kost en merk al gauw dat de energie verminderd en er een opgeblazen gevoel in mijn buik ontstaat. Terug in Nederland, maar ook al in Frankrijk zelf, weer mijn voeding aangepast. En voilà, energie komt weer terug en opgeblazen gevoel is weg.

Een dag minder werken, sportieve en voeding veranderingen, MAAR ik realiseer mij het is niet voldoende. Ik ga opzoek naar een andere baan dichterbij huis zodat ik de factor reistijd ook nog eens aanpak. Dat lukt en ik ga een leuk nieuw avontuur aan.

Flashforward

Het is 2018, er kriebelt iets, is dit het nou? Wat wil ik nu echt? Waarom is er onrust? Met deze gedachten komt er veel onrust / spanning bij en veel (verkeerde) aannames mét gevoelens van onzekerheid die daarbij horen.

Ik merk dat er behoefte is aan meer. Maar ja wat voor meer is dat dan? Ik duik in mijn eigen ‘IK’ en ga gestructureerd aan de slag met het herontdekken wat ik wil, dat wordt steeds stap voor stap duidelijker en door het droombaanevent van Maartje Koppen in november 2018 gaat het meer en meer leven. Ik wil andere helpen, waarmee is dan nog onduidelijk maar dat ik mijn huidige doelgroep aan het ontgroeien ben is wél duidelijk. Tijdens het individuele contact, begin 2019, wat ik met Maartje behoud spreek ik op een gegeven moment uit dat ik haar baan wel zou willen! Dát kan, zegt ze vrolijk. We komen in gesprek over haar opleidingsmogelijkheden tot Droombaancoach en het starten van een eigen onderneming. Eerst zelf het ‘Creëer je eigen droombaan’-traject door wat een bevestiging lijkt voor wat we stiekem al wisten en nu is de certificering als Droombaan coach binnen én heb ik mijn eigen bedrijf opgestart, Flowworx, van uit verlangen en verantwoordelijkheid nemen, voldoening in je leven creëren!

Ik heb de eerste stap al voor jou gezet, namelijk mijn droombaan creëren zodat ik jou kan helpen. Nu mag jij de volgende stap zetten voor jezelf. Ik gun het jou om samen met mij te ontdekken wat jij nu écht wilt, gun jij het jezelf ook?

Kijk voor nog meer informatie op mij website, www.flowworx.nl

Hoop van je te horen!

Verkramping

Daar zat ik dan achter mijn laptop, kids net weggebracht naar school en de laptop al op ‘aan’ gezet voor ik met ze de deur uitging (want dan kon ik direct beginnen als ik weer thuis was, efficiënt toch?!).

Het meeste uit mijn tijd halen, om 14u mocht ik ze weer ophalen. Koffie achter de laptop, opzoeken op internet ‘waar moet je op letten bij een goede bedrijfsnaam?’, broodje snel tussendoor, geen tijd voor sporten, nee mij niet laten afleiden door andere (niet werkgerelateerde) zaken ik moest door. Focus! 

En toen, leeg, he-le-maal leeg, er kwam niks uit, het lukte niet, verkramping sloeg toe…… Dat is hoe ik mij een (aantal weken geleden nog) voelde. Vast in de druk die ik mijzelf oplegde van MOETEN presteren, goed zijn, in mijn geval de perfecte bedrijfsnaam bedenken, want dán pas kon ik door met de rest, website bouwen, teksten schrijven, content creëren enzovoort. Maar doordat ik hier zo gefocust op was voelde ik alleen maar spanning, er kwam niks meer uit mijn vingers, de creativiteit was ver te zoeken, energie verliet mijn lichaam, ik werd steeds stiller, trok mij meer terug, irritatie liep sneller op dan ik wilde en ik was nou ook niet de meest leuke persoon in gezelschap als ik eerlijk ben….

Zelf moet ik bekennen dat ik het lastig vond om dit te realiseren, gelukkig deelde ik mijn frustratie en moeite met het verzinnen van een naam wel met andere in mijn omgeving. Goed bedoelde adviezen kwamen al snel mijn kant op van zoeken op internet via bepaalde strategieën tot daadwerkelijke namen die verzonnen werden, maar ja ik moest en zou toch gewoon dit kunnen? Hoe moeilijk was het nu om een bedrijfsnaam te bedenken? Leuk zo’n innerlijke criticus, niet dus!

Tot ik dacht; ‘weet je wat dit werkt niet!’

Wat ik deed om deze vicieuze cirkel te doorbreken?

 • Ontspanning opzoeken, even niet bezig zijn met waar ik eigenlijk mee bezig moest zijn (van mijzelf) en invloed uitoefenen op mijn eigen mindset. Ik deed dat oa middels een heerlijk wandeling en focuste op wat ik zag, wat ik voelde en rook puur om mijn zintuigen te versteken en uit mijn hoofd naar mijn lichaam te komen.
 • Ging ik wél naar mijn sport en zelfs ook af en toe in de ochtend of avond een rondje hardlopen.
 • Meditatie oppakken om mijn intuïtie te openen en schrijven, schrijven, schrijven, in een schrift. Waarom? Door in een schrift in plaats van op een pc te schrijven spreek je een ander deel van je hersens aan waardoor je meer creatief gaat denken. 
 • Ook ging ik tussendoor afstand nemen, goed voor mijzelf zorgen, zoals tijd voor koffie op een ander plekje dan normaal, goede zelfbereide lunch waar ik bewust van genoot, muziek luisteren waar ik blij of juist rustig van werd en ook mocht ik even de was opvouwen van mijzelf. 
 • Daarnaast besefte ik mijzelf ook dat het oké was om het niet NU te weten, dat een naam ‘maar’ een naam is, dat ik wel gewoon bezig kan gaan met teksten schrijven, content bedenken, workshop bedenken of wat dan ook. Ik ging LOSLATEN.

Resultaat een bedrijfsnaam die bij mij past, want  Flowworx!

Zo zie je maar weer het helpt écht om te herkennen wat er gaande is met jezelf, te erkennen dat die signalen er zijn (zonder te oordelen) en te besluiten om verandering aan te brengen in hoe je er op dat moment mee bezig bent. Soms is daar hulp voor nodig, je omgeving is de meest directe, zij zijn de spiegel van jou gedrag luistert hij/zij nu weer niet of kom je snel in conflict met collega of partner, wat zegt dat dan over mij? 

Maar ook je lichaam verteld jou erg veel, luisteren helpt! Door af en toe eens stil te gaan staan en na te gaan wat je voelt, hoe je erbij zit (letterlijk en figuurlijk), je emoties van die dag door te nemen of te bepalen hoe het met je concentratie level is, kan je helpen in de bewustwording hiervan. Vanuit deze nieuwe bewustwording een besluit nemen, werkt dit of werkt dit niet? Zo niet dan verschillende dingen voor jezelf gaan uitproberen om afstand te nemen.

Bijgaand nog een interessant artikel dat vanuit wetenschappelijk oogpunt ook nog eens benaderd hoe onze hersenen werken in stresssituaties en hoe je met stress kan dealen. Hierin zie je ook de elementen van beweging, meditatie en muziek terugkomen.

Stress verminderen? Niksen helpt niet

Wat helpt jou bij verkramping?