Flowworx

Flow, dat klinkt wel lekker maar wat is het en hoe bereik je dat? En waarom werkt dat dan zo goed?

Flow benader ik als dat je vanuit gevoel of intuïtie een keuze durft te maken, luisteren naar je eigen behoeftes en verlangens vormt hier de basis van. Maar hoe doe je dat?

Zelfbewustzijn is bewust zijn van je eigen (lichaams)signalen die jou iets te vertellen hebben. We hebben zowel positieve als de meer negatieve signalen en deze vallen onder te verdelen in fysieke, gedragsmatige/verstandelijke en emotionele signalen. In het kader van zelfbewustzijn is het ook belangrijk onderscheid te maken tussen gevoel en je ego, ofwel je gedachten, zodat deze je niet manipuleren en je keuze beïnvloeden.

“Ik ben moe en heb behoefte om vroeg naar bed te gaan, maar mijn vriend(in) geeft een feest waar ik echt bij moet zijn want anders zullen ze wel denken dat ik geen goede vriendin ben dus ik ga toch maar”

OF

“Ik merk dat ik mij niet meer goed kan concentreren de laatste tijd en maak hierdoor steeds meer fouten op het werk, maar het is nu even een drukke periode en niemand anders kan dit op zich nemen dus ik moet maar even doorbijten”

 

Wat als jij zou kiezen voor jezelf? Als jij zou kiezen om wel op tijd naar je bed te gaan, om hulp te vragen aan collega’s of ontspanning op te zoeken voor jezelf in welke vorm dan ook zodat je weer op kan laden, wat gebeurt er dan?

Oprechte keuzes maken ten behoeve van jou zelf, is zorgen voor jezelf en dit dient ook jouw omgeving, ja echt! Soms kunnen mensen dit verwarren voor egoïsme en ja dat is waar we niet mee geassocieerd willen worden…. Die angst zorgt ervoor dat we luisteren naar ons hoofd en het ego de keuze laten maken. We gaan door terwijl we voelen dat het niet gaat, bieden hulp ondanks dat we zelf geen tijd, zin of energie hebben, vermijden een (mogelijke) confrontatie met een vriend(in). Hiermee negeren we onze signalen waardoor we onze behoeftes en verlangens onderdrukken.

Door stil te gaan staan bij jezelf, jezelf te leren kennen, te ontdekken wat je wel of juist geen energie geeft, waar jij behoefte aan hebt en naar verlangt, dan ga jij de signalen van jezelf herkennen op het moment van de twee sprong gevoel vs. ego. Zodra je deze gaat herkennen kan jij keuzes leren maken op basis van je gevoel, neem jij de verantwoordelijkheid voor jou leven en dan ontstaat er vanzelf die Flow, waardoor je voldoening ervaart in jouw leven.

Dit is niet iets nieuws en trend die is ontstaan, nee deze manier is al eeuwen oud.

Eeuwen oud is deze manier van naar ‘het zelf’ toe gaan doormiddel van introspectie. De beroemde uitspraak van Descartes: Cogito ergo sum (Ik denk dus ik ben) illustreert Descartes’ mening dat het zelfbewustzijn het bewijs vormt van bestaan van de ziel, en dus ook van ons bestaan. Ook de Griekse filosofen Plato en Aristoteles hielden zich al met het begrip zelfbewustzijn bezig. Er werd o.a. beweerd dat dit kon worden bereikt door zelfkennis en zelfreflectie.

Zelfkennis wordt echter soms ook opgevat als zelfinzicht, dat wil zeggen inzicht in de ‘ware kennis’ die in onszelf besloten ligt. Deze vorm van kennis is gesymboliseerd in het opschrift van de tempel van Apollo te Delphi met het opschrift ‘Ken uzelf.’ De waarheid ligt al in de mens, de kunst is haar naar boven te halen. Socrates hanteerde daarbij de methode van de vroedvrouw: door het stellen van gerichte vragen de waarheid bij de gesprekspartner naar boven halen, zoals de vroedvrouw de baby uit zijn moeder verlost. *

Zo kan je lezen dat het niet ineens ‘zomaar’ uit de lucht komt vallen, maar iets is wat al ontzettend lang onderdeel is van ons mens-zijn. De kunst is dus om dit naar boven te halen! Maar hoe dan?!

Niet alleen maar door gerichte vragen te stellen aan jezelf (door jouw of door andere), maar met name ook door in contact te staan mét jezelf, jouw gevoel spreekt! Hierdoor komen verlangens naar boven, durf jij de verantwoordelijkheid te nemen doordat je vertrouwt op jezelf en creëer je voldoening in het leven dat jij leidt.

Werken vanuit de Flow, werkt! Niet alleen haal je voldoening uit je werkend leven, maar dit werkt ook door in je privéleven.

Ontdek hier hoe je dat kan bereiken.